Een nieuwe carrière als programmeur voor statushouders

  • Onderwijs & Training
  • Bron: SIDN

De vraag naar goede ICT’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt groeit. Daarnaast is er een grote groep mensen die gedwongen hun land van herkomst moesten verlaten en in Nederland opnieuw moeten beginnen. HackYourFuture is een programmeeropleiding voor vluchtelingen, waarmee zij zich in 6 maanden tijd kunnen omscholen tot programmeur. Onlangs studeerde de 100e student af.

Een nieuwe carrière als programmeur voor statushouders

Slechts 3 jaar geleden ontstond het idee voor de programmeerschool. Oprichter Gijs Corstens zag het als een mooie manier om statushouders de kans te geven om te werken aan een nieuw bestaan. Huidig directeur Wouter Kleijn nam het stokje begin dit jaar over. De vluchtelingen die HackYourFuture onderwijs biedt hebben veel talent, maar geen toegang tot training en professionele netwerken. Om hun kans op succesvolle toetreding op onze arbeidsmarkt te vergroten, kunnen gemotiveerde statushouders met een interesse voor het ICT-vak zich inschrijven voor het programma van HackYourFuture.

Zondag en zelfstudie

Het programma bestaat uit één lesdag per week en zelfstudie. Iedere zondag komen zo’n 40 tot 60 studenten bijeen in Amsterdam om te leren over programmeren. Denk aan lessen over HTML, CSS en JavaScript, frontend en backend. In de laatste 7 weken van het programma brengen de studenten hun geleerde skills in de praktijk door in groepsverband aan een project te werken. Buiten deze lesdag om werken de studenten zelfstandig aan huiswerkopdrachten en kunnen ze rekenen op online ondersteuning van mentoren via Slack. 

Motivatie en interesse

Dat de studenten gemotiveerd zijn is niet zonder reden. HackYourFuture selecteert iedere 2 maanden een selecte groep statushouders die het programma mogen volgen. Wouter vertelt over de strenge selectie: “Per klas krijgen we tussen de 100 en 200 aanmeldingen. Er zijn 2 voorwaarden om je aan te kunnen melden: je moet redelijk goed Engels spreken en hard willen werken.” De sollicitatieprocedure begint met het beoordelen van het CV en motivatiebrief. Daarna volgt een technische opdracht waarin toekomstige studenten bijvoorbeeld zelf een basiswebsite moeten bouwen. De beste 40 kandidaten worden daarna uitgenodigd voor een gesprek, waaruit de beste 10 tot 15 mensen worden gekozen.

Ook behandelt het HackYourFuture-team onderwerpen rondom solliciteren en helpt ze haar studenten in de zoektocht naar een passende baan of stageplek. 

SIDN fonds

Mensen en organisaties verbinden voor een onbezorgd digitaal bestaan, dat is de missie van SIDN. SIDN fonds, dat?we?in 2014?startten, draagt hieraan bij. SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen en geeft subsidies aan projecten die het internet versterken, bijdragen aan empowerment van de gebruikers of die internet op een vernieuwende manier inzetten. Zo dragen we bij aan de welvaart en het welzijn in Nederland.

Het initiatief viel meteen op

HackYourFuture diende in 2016 een aanvraag in bij SIDN fonds. “Het initiatief viel meteen op”, vertelt Marieke van der Kruijs, projectcoördinator bij SIDN fonds. “Ik denk dat het goed aansluit bij onze missie: sterk internet voor iedereen. Onderdeel hiervan is het internet inzetten om maatschappelijke impact te creëren. Je leert statushouders programmeren om ze zo de arbeidsmarkt op te helpen. Een arbeidsmarkt waar men ernstig op zoek is naar de juiste mensen. Het team presenteert zich sterk, heeft reële doelstellingen en durft strikt te selecteren op mensen met de juiste motivatie.” Wouter: “SIDN fonds geloofde in ons verhaal en heeft ons in de startfase onwijs geholpen. Mede dankzij haar ondersteuning, kunnen we dit jaar nog onze 100e student aan een baan helpen.”

Lees het volledige artikel op de website van SIDN

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!