Een sterk jaar voor de Europese domeinnamenmarkt

  • Technologie
  • Bron: SIDN

Hoewel het vorige jaar al weer ver weg lijkt, druppelen de jaarcijfers van landendomeinen (ccTLDs) en generieke domeinen (gTLDs) uit heel Europa langzaam binnen. Het beeld is positief: door de bloeiende online economie lieten bijna alle domeinen een hogere groei zien dan verwacht.

Een sterk jaar voor de Europese domeinnamenmarkt

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie CENTR.

Meer registraties

Vooral het 4e kwartaal was opvallend goed. In heel Europa werden er minder domeinnamen opgezegd en meer geregistreerd. Het in 2016 gekrompen domein van de Europese Unie, .eu, liet in 2017 weer groei zien. Een knappe prestatie in het licht van de Brexit, waarmee een grote deelmarkt uit de Unie verdwijnt.

Europese landendomeinen

Opvallender was dat de Europese ccTLDs in hun groei de Aziatische en Amerikaanse peers achter zich lieten. In die regio’s is de marktpenetratie veel lager, waardoor de groei van de Europese ccTLD's in de afgelopen 5 jaar steeds relatief hoog was. Zo niet in 2017: waar Europese ccTLDs groeiden met 3,8% gemiddeld, bleef Azië steken op 1,2%. Het .nl-domein groeide met 1,8%. Relatief lijkt dat laag, maar het is hoger dan ccTLDs van vergelijkbare omvang. De absolute toppers waren .se (Zweden) en .uk (Verenigd Koninkrijk). Dat laatste domein groeide overigens vooral omdat er een groot aantal .uk-domeinen vrijgegeven werd. Voorheen kon je alleen .co.uk-domeinnamen registreren.

Groei nieuwe gTLD’s stagneerde

Toch waren er ook in Europa verliezers. Hoewel niet alle cijfers bekend zijn, stagneerde de groei van de nieuwe gTLDs en lieten diverse bestaande gTLDs (.org, .net) krimp zien. Die laatste lijken het meest te lijden onder de toegenomen concurrentie in de markt. Het .com-domein had daar nauwelijks last van. Wereldwijd zijn er nu maar liefst 144 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd en ook in Nederland bleef het domein groeien in lijn met de markt.

Gebruik merkdomeinen komt op gang

Een nieuwe trend, en mogelijke gamechanger, waren de merkdomeinen. Geregistreerd in 2013 zag Stichting Internet Domeinregistratie Nederland in 2017 de eerste multinationals hun merk als topleveldomein promoten. Websites als thepredator.fox, home.barclays, mabanque.bnpparibas en fizzy.axa zijn allemaal voorbeelden van organisaties die voorbij .com denken. Het is de vraag hoe dit zich gaat ontwikkelen als ICANN, vermoedelijk vanaf 2020, meer merknamen als topleveldomein toe gaat laten.

Positieve vooruitzichten

Voor 2018 zijn de vooruitzichten positief, maar vooralsnog blijkt uit de cijfers dat de groei ten opzichte van eind 2017 iets is afgenomen. De onzekere situatie op de beurzen is daar wellicht debet aan.

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!