Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: MKB Nederland

Met het boek Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen willen MKB-Nederland en TNT Express de drempels die mkb-ers ervaren bij de stap naar het buitenland, wegnemen. Beide organisaties zijn ervan overtuigd dat het aandeel mkb-ondernemers dat internationaal actief is, omhoog kan.

Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen

Het naslagwerk geeft antwoord op vragen als: waar liggen kansen, waar valkuilen. Zijn er concurrenten? Hoe zit het met wet- en regelgeving, logistiek, btw? De ervaringsverhalen van collega-ondernemers die in het boek hun verhaal doen, laten zien dat welslagen niet zomaar komt aanwaaien. Maar met durf en passie komt internationaal handelsplezier en -succes snel dichterbij.

MKB-Nederland en TNT Express ondersteunen gezamenlijk ondernemers bij hun (eerste) stappen op de internationale markt. Over de grens liggen namelijk volop kansen, ook of juist in deze economisch minder florissante tijden. Met de uitgave Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen is er een tasbaar product van de samenwerking. TNT Express, MKB-Nederland en de MKB Servicedesk organiseerden al eerder (en blijven dit doen) een aantal webinars rondom het thema internationaal ondernemen.

Exportcijfers
De Nederlandse export is de afgelopen jaren flink gestegen. Exporteerden we in 2005 nog voor €281 miljard, in 2010 lag de waarde op €371 miljard. Dat is een stijging van 32 procent. Nieuwe exportgerichte ondernemingen dragen volgens het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf meer bij aan economische groei dan bedrijven die zich uitsluitend op de binnenlandse markt richten. Export is dus van groot belang als stimulator om uit de huidige economische recessie te komen.

Nederland verdient namelijk goed aan export: zo’n 30 procent van ons binnenlands product wordt erdoor bepaald. Producten van Nederlandse makelij leveren per euro export 59 cent op, dienstenuitvoer zelfs 76 cent (bron CBS). De totale waarde van geëxporteerde goederen voor het bbp is nog hoger: 70 procent. Het verschil komt uit de wederuitvoer.

Ook bedrijven zelf profiteren van export. Zo krijgen ze toegang tot nieuwe kennis en nieuwe technologieën wat bijdraagt aan de kwaliteit van deze ondernemingen. Alle reden dus om internationale handel te stimuleren. Kansen liggen er genoeg, vooral op nabije markten als Duitsland en België. Die twee landen zijn samen bijvoorbeeld goed voor een groot deel van de sterke groei van de export (+ €19 miljard) begin 2011. Maar ook ver weg is het goed zakendoen. Opvallend is de groeiende aandacht van China voor Nederlandse waar. In 2009 importeerde het Aziatische land voor €22 miljard uit ons land.

Overige ondersteuning bij export
MKB-Nederland steunt ondernemers met internationale ambities op vele fronten: met lobby om regelgeving mkb-vriendelijk te maken, door steun en bijdragen aan handelsmissies en met praktische informatie. Ook biedt de mkb-organisatie een platform waar o.a. exporterende ondernemers elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld op de Week van de Ondernemer. TNT Express is wereldwijd actief als koerier- en expressdienst voor de zakelijke markt. Daardoor heeft het bedrijf kennis van zaken van lokale markten, douaneformaliteiten, export, import en het hele logistieke proces.

Bestellen boek Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen
Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen is vanaf vandaag gratis als e-book te verkrijgen via MKB Servicedesk (www.mkbservicedesk.nl/internationaalondernemen), of tegen betaling in gedrukte vorm. Leden van MKB-Nederland krijgen 5 euro korting op de aanschafprijs van €14,95.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!