home » nieuws » Bouw »

Eerste leerlingrestaurateurs aan de slag in Leerlokaal KVL

  • Bouw
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De eerste twee leerling-restaurateurs zijn met hun leermeester maandag gestart met bouwactiviteiten bij Leerfabriek KVL in Oisterwijk, een project van de Provincie Noord-Brabant.

Eerste leerlingrestaurateurs aan de slag in Leerlokaal KVL

De werkzaamheden, uitgevoerd door aannemersbedrijf Nico de Bont, vinden plaats in het Leerlokaal, de plek waar de provincie Noord-Brabant jongeren de kans biedt om aan de slag te gaan in en mét erfgoed. Bijzonder aan het Leerlokaal is, dat het proces van a tot z door jongeren wordt gedaan. Dat geldt dus ook voor de bouwactiviteiten.

Leerlokaal

Het Leerlokaal is de voormalige kantine van de Leerfabriek en één van de oudste gebouwen op het terrein van het KVL complex. Sinds de sluiting van de leerfabriek in 2000 is het Leerlokaal in verval geraakt. Sinds deze week wordt aan het pand gewerkt om de stabiliteit van de hoofddraagconstructie te borgen. Om verder verval te voorkomen worden ook constructieve maatregelen genomen en wordt het gebouw wind- en waterdicht gemaakt.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door leerling-restaurateurs, die op deze manier de mogelijkheid krijgen te leren en te experimenteren bij de daadwerkelijke restauratie van een monument. Dat gebeurt onder professionele begeleiding van een leermeester en met betrokkenheid van het onderwijs en een expertteam.

Bijzonder werk

“Dat is ook precies wat we beoogden met het programma JOB-House, waar het Leerlokaal onderdeel van uitmaakt. JOB staat voor Jij Ontwikkelt Brabant”, vertelt gedeputeerde Brigite van Haaften. “We willen jongeren betrekken bij erfgoed. Dat doen we door de verhalen te vertellen die er bij horen, maar ook door ze er te laten werken. Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen, maar ook aan plaatsen waar zij hun bijzondere werk kunnen leren. Wij bieden ze die mogelijkheid, bij tal van complexen in Brabant die we herontwikkelen.”

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!