Eerste lichtgevende snelweg in Brabant

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De eerste lichtgevende markeerstrepen zijn aangelegd op de N329 bij Oss. Deze zogenaamde 'Glowing Lines' zijn een duurzaam alternatief voor plekken waar geen straatlantaarns staan. Daarmee is het de eerste lichtgevende snelweg ter wereld.

Eerste lichtgevende snelweg in Brabant

Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en aangelegd door Heijmans. Overdag laden de lijnen op door licht te absorberen zodat ze in het donker licht geven. Daardoor is er minder stroom nodig om de weg te belichten. Bij slecht weer krijgen de lijnen stroom van een zonnepaneel. De lichtgevende lijnen geven automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk is te zien.

Onderweg naar de toekomst

Om dit innovatieve kunstwerk tot stand te brengen is er op de N329 een pilot van 2 maal 500 meter ‘Glowing Lines’ gerealiseerd. Geplaatst nabij knooppunt Paalgraven bij afslag Oss is het de entreepoort voor de Weg van de Toekomst.

Opdrachtgevers van de pilot zijn de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant, initiatiefnemers van de N329 Weg van de Toekomst. Het proefproject is mede tot stand gekomen dankzij advisering en financiering door het bkkc, brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Iedereen kan vanaf nu deze unieke pilot de komende 5 jaar ervaren als het eerste onderdeel van ‘Smart Highway’. In 2014 zal deze pilot zich internationaal uitbreiden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!