Uit onderzoek is gebleken dat sporters, ouderen en patiënten vaak behoefte hebben aan aangepaste voeding. Vooral extra eiwitten voor een sneller herstel van spieren zijn nodig. In het Innovatie Prestatie Contract Sport, Voeding en Gezondheid (IPC) is samengewerkt om productinnovaties te realiseren rondom sport, voeding en gezondheid. Naast toepassing in de sport heeft het programma zich ook gericht op toepassing in de zorg. De samenwerking heeft een reeks nieuwe producten, kennis, technologie en methoden opgeleverd.

Producten

  • Sportbrood, Bakels Senior en Millets Place: een energierijkbrood met een uitgebalanceerde combinatie van functionele ingrediënten, namelijk volkorenmeel uit tarwe en teff, lijnzaad en suikers uit cranberries, rozijnen en banaan. Tijdens het WK voetbal in Brazilië en de Olympische spelen in Sochi hebben sporters had sportbrood gegeten, er is een webshop geopend en het brood is binnenkort verkrijgbaar in verschillende sportkantines.
  • Eiwitverrijkte tussendoortjes, Carezzo: een assortiment banket met fruitvulling en extra eiwitten, elk van de producten heeft een portiegrootte van circa 65 gram en bevat het hoge gehalte van 10 gram eiwit.
  • Eiwitrijke sportdrank, TOP: een sportdrank op basis van verse wei, zwarte bessensap, appelsap en bietensap. De drank bevat 25 gram eiwit per flesje van 250 ml, is rijk aan vitamine C en bevat van nature hoge gehaltes van de mineralen kalium, calcium, ijzer en zink, ook de vitamines A, B2 en B6.
  • Soja shreddies, vleesvervangers Ojah: een eiwitverrijkt ingrediënt voor toepassing in snacks, bijzonder is dat lang houdbaar is op kamertemperatuur.

Kennis

  • Darmbarrièrefunctie, Winclove en NIZO food research: een literatuurstudie naar het functioneren van de darmen in stressvolle situaties, zoals tijdens topsport, heeft in beeld gebracht hoe darmproblemen kunnen ontstaan en hoe probiotica kunnen bijdragen aan het verminderen van deze problemen.
    Fulvinezuur, Easy Europe BV: een studie naar het effect van fulvinezuur op het functioneren van de darmen bij landbouwhuisdieren en een literatuurstudie naar onderzoek in China en Oost-Europa.

Technologie

  • Culios en FoodCase: een maaltijdservice waarbij ouderen en hulpbehoevenden maaltijden via internet kunnen samenstellen en bestellen. Voedingswaarde, houdbaarheid en smaak hebben daarbij speciale aandacht gekregen.
  • Lead Pharma en Bodec: een stoffenbibliotheek en methodes om nuttige stoffen te winnen uit reststromen uit reststromen van land- en tuinbouw en agrifood.

 Bekijk het overzicht van alle onderdelen (pdf)

In het kader van het Innovatie Prestatie Contract Sport, Voeding en Gezondheid hebben dertien bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt om productinnovaties te realiseren rondom sport, voeding en gezondheid. De deelnemende bedrijven hebben samen € 600.000 bijgedragen. Het Innovatie Prestatie Contract (IPC) – een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken gericht op innovatie en samenwerking binnen het mkb – heeft het programma gesteund met ruim € 360.000 euro. Binnen dit programma hebben de deelnemers zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis en netwerken via de ondersteunende organisaties om de ontwikkeling en reikwijdte van hun innovaties te vergroten.

De deelnemende bedrijven waren: Bakels Senior, Bodec Food Tech, Carezzo, Culios, Easy Europe, Foodcase, Lead Pharma Medicine, Lekker Brood, Millets place, NIZO food research, Ojah, TOP en Winclove. Advies en begeleiding werd door Food Valley NL in samenwerking met Alliantie Voeding Gelderse Vallei, InnoSport NL en Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV geboden.