Eigen baas in West-Brabant ongekend populair

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel

Het starten van een eigen zaak in West-Brabant zit nog steeds flink in de lift. Daarom organiseert de Kamer van Koophandel op zaterdag 2 november in Etten-Leur de Startersdag.

Ruim 4.600 mensen in de regio hebben de sprong gewaagd om voor zichzelf te beginnen. Een groei van bijna 400 starters ten opzichte van vorig jaar. Toch blijkt dat zo’n 60 procent van deze jonge ondernemers na vier jaar er de brui aan geeft door gebrek aan succes. Om jonge ondernemers goed van start te laten gaan, organiseert Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland de Startersdag op zaterdag 2 november in de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE).

Veel jonge ondernemers

De economische crisis houdt mensen niet tegen om voor zichzelf te beginnen, blijkt uit de cijfers. Vooral het aantal jongere starters is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook wordt het ondernemerschap op scholen flink gestimuleerd en zijn de activiteiten zoals het opzetten van een webwinkel erg populair onder jongeren.

Dienstverlening koploper

De meeste startende ondernemers zijn vooral terug te vinden in de persoonlijke dienstverlening zoals schoonheidsverzorging, manicure maar ook in de zorg. Door de vergrijzing en de toenemende marktwerking verruilen steeds meer mensen hun dienstverband voor een eigen bedrijf. Ook facilitaire diensten als automatisering, fotografie, schoonmaak en beveiliging kennen een flinke spurt van starters. Tegenover de groei van het aantal starters staat een flinke toeloop van het aantal opheffingen. Veel ondernemers die hun deuren vroegtijdig sluiten, zijn te vinden in de detailhandel ‘stenen winkels’, de groothandel en de uitzendbranche.

Gedegen start van belang

Om juist in deze tijd van een eigen zaak een succes te maken, is een goede voorbereiding van groot belang. Daarom informeert en ondersteunt de Kamer van Koophandel ondernemers in de dop en net gestarte ondernemers met deze gratis interactieve leerzame dag.

Informatiemarkt

Tijdens de Startersdag komen onderwerpen aan bod waar een startende en recent gestarte ondernemer mee te maken krijgt zoals financiering, verzekeringen, belastingen en marketing. Naast een groots opgezette informatiemarkt, verschillende masterclasses, social media en website startpunten, vertellen ervaren ondernemers over de kansen en valkuilen van hun eigen zaak en geven praktische tips en adviezen mee.

Elevator Pitch

Een belangrijk onderdeel dat iedere ondernemer moet hebben, is een goede zogeheten Elevator Pitch. Na een korte training krijgen (startende)ondernemers de kans om binnen 1 minuut te vertellen wat hun bedrijf doet en waarmee ze zich onderscheiden van anderen. De winnaar maakt kans op een website ter waarde van 2.500 euro.

Startersprijs 2013

Ook wordt de winnaar van de Startersprijs 2013 bekend gemaakt. Uit tientallen inzendingen met het beste ondernemingsplan maken drie starters uit West-Brabant kans op de Startersprijs van 1.000 euro. Naast Josina Joosen van Hippe Kinderkamers uit Etten-Leur zijn dat Marjolijn Vink van VinCo uit Breda en Jessie Berkeveld van Motion Design & Animation uit Breda.

De Startersdag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Mensen die van plan zijn om een eigen zaak op te zetten of ondernemers die net gestart zijn kunnen zich voor deze gratis dag aanmelden via: www.kvk.nl/startersdag

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!