Eindhoven biedt buitenlandse investeerders waar voor hun geld

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Het Amerikaanse KPMG heeft de resultaten bekend gemaakt van een onafhankelijk onderzoek naar kostenniveaus wereldwijd op het gebied van vestiging. In West-Europa eindigde Eindhoven op de tweede plaats als interessantste optie voor investeerders.

Eindhoven biedt buitenlandse investeerders waar voor hun geld

Alleen in Manchester zijn de locatiekosten nog lager. De op harde cijfers gebaseerde internationale KPMG Competitive Alternatives Index geeft extra glans aan de hoge Foreign Direct Investment (fDi) scores die het fDi magazine eind februari toekende aan Brabant en Brainport Eindhoven.

FDi magazine riep Brabant uit tot regio in West-Europa met de beste investeringsstrategie en schaarde Eindhoven bij de drie meest aantrekkelijke Europese steden om te investeren. De KPMG studie ondersteunt deze awards met vergelijkbare, objectieve bevindingen.

“De cirkel is rond”, concludeert Eelko Brinkhoff, Sectormanager van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) Foreign Investments dat buitenlandse bedrijven werft voor Brabant. “Na de uitstekende waarderingen voor Brabant en Eindhoven laten we nu zien dat we ook concurrerend zijn op het gebied van kosten.”

“Fantastisch natuurlijk dat Brainport Eindhoven aantoonbaar aantrekkelijk is voor investeerders. Nu moeten we dat verzilveren en meer dan ooit, met gebundelde Brabantse krachten, inzetten op acquisitie van buitenlandse bedrijven”, aldus directeur Imke Carsouw van Brainport Development.

Eindhoven op één na ‘goedkoopste’ West-Europese vestigingslocatie

Om de twee jaar doet KPMG onafhankelijk onderzoek naar het investeringsklimaat van meer dan 100 steden in 10 landen. Belangrijkste wegingsfactor zijn kosten ter plaatse op het gebied van onder andere arbeid, bedrijfsruimte, transport, energie en belastingen. Nederland komt uit de bus als land met de laagste gemiddelde locatiekosten in West-Europa. Dit is mede te danken aan de goede score van Eindhoven, die alleen Manchester als nog ‘goedkopere’ stad voor zich ziet.

Concurrerend R&D kostenplaatje

KPMG splitst de locatiekosten vervolgens uit naar verschillende subsectoren. Verantwoordelijk voor de goede overall score van Nederland blijken dan de relatief laagste kosten voor R&D in de eerste plaats en voor hightech productie in de tweede plaats. Dat betekent een belangrijk concurrentievoordeel voor Brainport Eindhoven, waar zich de grootste concentratie kennisindustrie en aanverwante maakindustrie van Nederland bevindt. Het levert een R&D kostenplaatje op waarmee Eindhoven de meeste mededingers in omringende landen achter zich laat, waaronder Londen, Parijs, Berlijn en Rome. En bovendien lonken productiemogelijkheden.

Betaalbare toegang tot ‘slimste vierkante kilometer’

Beheersbare R&D kosten spelen in het bijzonder ook High Tech Campus Eindhoven -  ‘de slimste vierkante kilometer van Nederland’ – in de kaart. Campus-directeur Frans Schmetz hierover:

“Wie slim is let op de kosten. Belangrijker nog is de meerwaarde die Brainport regio Eindhoven biedt. Daarin is High Tech Campus Eindhoven de R&D hotspot, een uniek ecosysteem van hoogwaardige multinationals, mkb, startups en internationaal toonaangevende kennisinstituten. De Campus is de drijvende kracht achter open innovatie, met kennis als brandstof. De mix van kennis, expertise en R&D faciliteiten stelt bedrijven in staat om nieuwe technologieën versneld naar de markt te brengen. Keer op keer bewijzen we dat je hier meer krijgt voor minder geld.”

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!