Eindhoven en Waterloo zoeken strategische partner in Taiwan

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Eindhoven

Eindhoven en het Canadese Waterloo zoeken de derde strategische partner voor de ‘Global Triangle for Intelligent Communities’ in Taiwan.

Eindhoven en Waterloo zoeken strategische partner in Taiwan

Dat bleek zaterdagavond tijdens de 39ste ‘Annual Conference For Overseas Chinese in Europe’ (ACOCE) in het Pullman hotel in Eindhoven. Deze drukbezochte conferentie, die voor de vierde keer in de historie in Nederland werd gehouden, is drie dagen in de Brainportregio neergestreken om te spreken over Taiwanese handelsbetrekkingen.

Burgemeester Van Gijzel sprak zaterdag honderden Taiwanese zakenlieden toe die uit heel Europa naar Eindhoven waren afgereisd voor hun jaarlijkse driedaagse conferentie. Tijdens zijn speech gaf hij aan dat Waterloo en Eindhoven hun op 10 juni in Canada ondertekende intentieverklaring graag willen uitbreiden met een nog nader te noemen regio in Taiwan. “We kijken graag over de grenzen naar partnerships die onze regionale ontwikkeling kunnen versterken. De huidige wereldeconomie vraagt om internationale allianties en het uitwisselen van kennis met gelijkgestemde economische regio’s,” aldus de burgemeester.

Veel overeenkomsten

De economieën van Waterloo, Eindhoven en verscheidene Taiwanese regio’s komen zeer met elkaar overeen. Allereerst hebben allen een sterke focus op technologie en innovatie. Daarnaast opereren de regio’s op economisch vlak allemaal in het kielzog van grote wereldeconomieën. Waterloo (Canada) met als grote broer de Verenigde Staten, Taiwan met het vasteland van China, en onze Brainportregio met het Europese achterland als afzetmarkt. Voor allen geldt dat de binnenlandse markt te klein is voor de benodigde afzet, waardoor een grote export noodzakelijk is.

Eindhoven - Taiwan

Brainport regio Eindhoven heeft al jaren sterke banden met Taiwan. In en rondom Eindhoven bevindt zich momenteel al een groot cluster aan Taiwanese bedrijven. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog stevig zal toenemen. De afgelopen jaren reisden zowel burgemeester Van Gijzel als wethouder Schreurs (Design) meermaals af naar het Aziatische eiland. Tijdens de recente Dutch Design Week van 2012 bezocht een grote Taiwanese delegatie de Taipei Night in Eindhoven. In 2011 tekenden Eindhoven en hoofdstad Taipei al een zogeheten ‘Memorandum of Understanding’ waarin een aantal afspraken over uitwisseling van kennis en mensen tussen de steden werd vastgelegd.

Taiwan Business Association

De 39ste ‘Annual Conference for Overseas Chinese in Europe’ wordt georganiseerd door de Taiwan Business Association, een organisatie die zich sterk maakt voor Taiwanese handelsbetrekkingen, in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de gemeente Eindhoven. De conferentie vond plaats van 22 t/m 24 juni met als thuisbasis het Pullman Eindhoven Hotel Cocagne. Tijdens de driedaagse vinden verscheidene bijeenkomsten plaats waarin onder andere wordt gesproken over de relatie tussen Taiwan en het vasteland van China, maar ook over het investeringsklimaat in Nederland. Daarnaast bezoeken de deelnemers onder andere het Daf Museum en de High Tech Campus in Eindhoven en het Vincentre in Nuenen.

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!