Eindhoven realiseert eerste non-profit zonnepark van Nederland

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Eindhoven

Op 17 maart opende wethouder Joost Helms het eerste zonnepark van Nederland dat volledig non-profit is gerealiseerd. De lokale energiecoöperatie ‘Morgen Groene Energie’ nam het initiatief voor dit park dat bestaat uit 228 zonnepanelen.

Eindhoven realiseert eerste non-profit zonnepark van Nederland

De gemeente Eindhoven experimenteert graag met unieke en vernieuwende initiatieven die duurzame energie mogelijk maken voor iedereen en stelt daarom niet alleen dakruimte beschikbaar, maar werkt ook actief mee aan de realisatie. Bewoners uit de wijk Blixembosch en omliggende wijken nemen deel door één of meer panelen te kopen op het dak van wijkcentrum Blixems. Zelf energie opwekken is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Kansen dankzij energieakkoord

Dankzij het landelijke energieakkoord (eind 2013) is het ook voor bewoners, waarvan het eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, mogelijk om te profiteren van duurzame energie. Deelnemers krijgen namelijk een korting op de energiebelasting door zonnepanelen op een ander dak te huren of kopen. Bewoners van de 18.723 huishoudens uit de omliggende wijken (postcodes 5627, 5628, 5629, 5632 en 5633) kunnen daardoor gemakkelijk profiteren van de zonnepanelen in Blixembosch. De coöperatie neemt namelijk bijna al het werk uit handen.

Meewerken aan een duurzame stad

Zowel Morgen Groene Energie als de gemeente Eindhoven zien graag in heel Eindhoven zonneparken verschijnen. Bewoners die geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen, dragen via dergelijke zonneparken namelijk toch bij aan een toekomstbestendige en energieneutrale stad.

De voordelen en voorwaarden worden vrijblijvend toegelicht op dinsdag 25 maart tijdens de informatieavond in wijkcentrum Blixems. Aanmelden of meer informatie bekijken kan via www.zonneparkeneindhoven.nl. Ook bewoners uit andere delen van Eindhoven kunnen hier hun interesse kenbaar maken om een nieuw zonnepanelenproject te starten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!