home » nieuws » Bouw »

Eindhoven selecteert marktpartijen voor proeftuin slim licht

  • Bouw
  • Bron: Gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven is op zoek naar een partner die de komende jaren de stad als proeftuin wil inzetten voor de ontwikkeling van slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte.

Eindhoven selecteert marktpartijen voor proeftuin slim licht

Daarvoor is de gemeente een Europese aanbesteding gestart in de vorm van een concurrentiegerichte dialoog. Geïnteresseerde marktpartijen konden zich tot en met 10 juni kandidaat stellen. De gemeente heeft vier kandidaten geselecteerd voor deelname aan de dialoogronden, waaronder drie consortia: Hoeflake Intratech B.V./Grontmij Nederland, Philips Nederland B.V./Heijmans Wegen B.V., Vialis B.V./KPN B.V., en ZIUT B.V.

Dialooggesprekken

Met de keuze voor de vier kandidaten is de selectiefase van de Europese aanbesteding afgerond. In oktober start de dialoogfase op basis van een concept-inschrijvingsleidraad. Daarbij gaat de gemeente in gesprek met de afzonderlijke geselecteerden om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen. Het geheel wordt vastgelegd in een definitieve inschrijvingsleidraad, waarna de geselecteerde marktpartijen een inschrijving kunnen doen. Het streven is om de winnende marktpartij medio 2015 te laten starten met de proeftuinaanpak.

Kwaliteit van leven

De aanbesteding komt voort uit de ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’. Daarbij heeft de gemeente een duidelijke ambitie: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. Een voorbeeld waarmee al ervaring wordt opgedaan, is het experiment in het uitgaansgebied Stratumseind. Daar wordt bekeken welk positief effect licht kan hebben op het gedrag en de stemming van bezoekers. En op het voormalige Philips-complex Strijp-S worden momenteel de nieuwste lichttechnieken toegepast en uitgetest.

Tien gebieden

De gemeente Eindhoven heeft tien gebieden in de stad aangewezen voor de eerste fase van de implementatie van de Roadmap. Het zijn verschillende type gebieden, die (binnen enkele jaren) allemaal over glasvezel beschikken en waarbij in meer of mindere mate een onderhoudsnoodzaak is voor de openbare verlichting. Het gaat om twee verkeerstracés en acht woonbuurten: tracé John F. Kennedylaan - Eisenhowerlaan, tracé Ring, kerkdorp Acht, Jagershoef, ’t Hool, Vlokhoven, Schrijversbuurt, Gijzenrooi, Blixembosch-West en Woenselse Heide (West).

Living labs

De overeenkomst die de gemeente en marktpartij sluiten, geldt in eerste instantie voor een periode van vijf jaar, met optioneel een verlenging tot 2030. In de overeenkomst geeft de marktpartij aan in hoeveel en welke van de bovengenoemde gebieden ze aan de slag gaat. De marktpartij werkt daarbij vanuit een proeftuinaanpak (living labs) samen met andere bedrijven, kennisinstellingen, overheid en inwoners aan het realiseren van een zogeheten slim lichtgrid. De daarop aangesloten bestaande en nieuw te ontwikkelen en exploiteren producten en diensten kan de marktpartij vermarkten. Uitgangspunt daarbij is continue en open innovatie.

Meer informatie over de Roadmap en Europese aanbesteding? Kijk op www.eindhoven.nl/slimlicht

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!