Elektrisch rijden: duurzaam en praktisch haalbaar

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: TNO

De praktijkproef met 24 elektrische voertuigen en twee plug-in hybride auto's, die gebruikt werden voor het dagelijke woon-werkverkeer en zakelijke afspraken, laat zien dat elektrisch rijden duurzaam en praktisch haalbaar is.

Elektrisch rijden: duurzaam en praktisch haalbaar

De voertuigen zijn een jaar lang door TNO gemonitord op inzet en energiegebruik. Ook zijn de gebruikers en andere betrokkenen van Rijkswaterstaat en leasemaatschappij LeasePlan uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen met elektrisch rijden.

Het doel van de proef is om inzicht te krijgen in de kosten, gebruik in de praktijk, milieueffecten en acceptatie door gebruikers bij hybride en elektrisch rijden. Wat houdt dit in voor Rijkswaterstaat? En is het haalbaar om tenminste een kwart van het wagenpark van Rijkswaterstaat (nu in totaal 1700 voertuigen) uit elektrische voertuigen te laten bestaan? Dit is de ambitie die de staatssecretaris Atsma in 2010 heeft uitgesproken bij de start van de praktijkproef. Een van de belangrijke conclusies van TNO is dat het vervangen van een kwart van de vloot door elektrische auto’s goed mogelijk lijkt – ook met het oog op mogelijk gebruik van elektrische auto’s binnen de hele Rijksoverheid.

Brochure

De resultaten van het onderzoek zijn in een handige brochure samengevat, “Elektrisch rijden: duurzaam en praktisch haalbaar”. De brochure geeft de resultaten weer van het meetprogramma van de praktijkproef en de interviews met de medewerkers van Rijkswaterstaat.

TNO en elektrisch rijden

TNO is kennisleverancier en adviseur voor Nederlandse en Europese overheden en bedrijven op het gebied van duurzame mobiliteit. Elektrische mobiliteit is een van onze aandachtsgebieden. Onze kennis en expertises omvatten onder meer technologieontwikkeling, gedragsaspecten, mobiliteitseffecten, milieu- en duurzaamheidaspecten en kennis van innovatiesystemen. TNO is actief in een groot aantal nationale en internationale projecten.

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!