Energie langer opslaan met vliegwieltechnologie

  • Technologie
  • Bron: Provincie Gelderland

Drie Gelderse bedrijven ontvangen van de provincie Gelderland en uit het EU-fonds EFRO in totaal ruim een miljoen euro voor het ontwikkelen van een nieuwe vliegwieltechnologie. Hiermee kunnen grotere hoeveelheden energie langer worden opgeslagen.

Energie langer opslaan met vliegwieltechnologie

Het consortium S4 Energy uit Nijmegen, KEMA uit Arnhem en Groot Zevert Loon- en grondverzetbedrijf uit Beltrum investeren samen bijna 670.000 euro in het project 'Kinetic Energy Storage'.

Revolutionair
Met het langer opslaan van grotere hoeveelheden energie werkt deze vliegwieltechnologie revolutionair anders dan de bestaande vliegwielen. De nieuwe technologie is bovendien milieuvriendelijk. De bestaande vliegwieltechnologie levert slechts weinig en kortstondig energie en is daarom geen optie voor piekbelastingen in het elektriciteitsnet die langer dan enkele minuten duren.

Duurzame elektriciteit
De verwachting is dat het opwekken van duurzame energie rendabeler wordt door de nieuwe technologie. Het vliegwiel kan gekoppeld worden aan het opwekken van duurzame elektriciteit, zoals vergisting van biomassa, zonnepanelen of wind. De opgewekte energie wordt tijdelijk opgeslagen en geleverd bij een verhoogde vraag naar stroom. Treinen kunnen bijvoorbeeld met de nieuwe technologie na een korte stop weer verder rijden op de energie die in het vliegwiel wordt opgeslagen tijdens het afremmen.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!