Energiebesparing door nieuwe slimme energiemeters

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Over 6 jaar hebben alle huishoudens en bedrijven een nieuwe digitale elektriciteit- en gasmeter. Minister Kamp schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat deze 'slimme' energiemeter zich in de praktijk heeft bewezen.

Energiebesparing door nieuwe slimme energiemeters

"Gebruikers kunnen door deze nieuwe meter direct zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken. Hierdoor worden ze bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen." aldus minister Kamp.

Klaar voor de toekomst

De slimme digitale meter is nodig om ons elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op en leveren stroom die ze niet gebruiken terug aan het net. De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen. Door de slimme meter hoeven ook geen meterstanden te worden doorgegeven en wordt het wisselen van leverancier makkelijker.
Geen belemmeringen voor landelijke introductie

Sinds 2012 hebben netbeheerders al 600.000 oude energiemeters vervangen door de nieuwe slimme meters. RVO.nl beschreef in de zogeheten Besparingsmonitor (zie Downloads) de ervaringen op het gebied van energiebesparing en de marktontwikkeling voor energiebesparingsdiensten vanaf 2012. Uit de evaluaties blijkt nu dat er geen belemmeringen zijn voor een landelijke introductie van de slimme meter.

Consument wil inzicht in besparing

Uit het advies blijkt wel dat consumenten betere informatie moeten krijgen zodat ze de mogelijkheden voor energiebesparing beter kunnen benutten. Ook blijkt dat netbeheerders en bedrijven die energiediensten leveren beter moeten gaan samenwerken om mobiele apps of informatiedisplays te ontwikkelen die de besparing inzichtelijk maken voor de consument.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!