Eurocommissaris Corina Cretu bezoekt regio Noordoost-Brabant

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: AgriFood Capital

Op maandag 16 november 2015 heeft Eurocommissaris Regionaal beleid Corina Cretu een werkbezoek aan Noordoost-Brabant gebracht. De Eurocommissaris werd bijgepraat over de bijzondere positie van deze regio in Europa.

Eurocommissaris Corina Cretu bezoekt regio Noordoost-Brabant

Noordoost Brabant is een regio waarin de agrifood sector een belangrijke pijler van de economie is. Samen met een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk bezocht de Eurocommissaris tevens een aantal projecten die dit illustreren en die mede tot stand zijn gekomen met Europese financiering. Op het programma stonden een bezoek aan De Gruyterfabriek en Plantlab in ‘s-Hertogenbosch en projecten rondom de Noordkade in Veghel. Initiatieven die bijdragen aan de ambitie van AgriFood Capital om Noordoost-Brabant te ontwikkelen tot tópregio in agrifood in 2020. In de periode 2007-2013 ging in totaal 160 miljoen euro EU subsidie naar Noord-Brabantse projecten.

Corina Cretu is tijdens haar werkbezoek bijgepraat over de ontwikkelingen in de regio en de uitdagingen die er nog liggen. De bijzondere positie van deze regio in Europa en de keuze voor de specialisatie in agrifood werd hierbij benadrukt. Ter illustratie van de vitaliteit van Noordoost-Brabant heeft de Eurocommissaris een aantal projecten bezocht die mede door EU subsidie tot stand zijn gekomen.

160 miljoen euro

In de periode 2007-2013 investeerde de EU in totaal 160 miljoen euro in projecten in Noord-Brabant die de regionale concurrentiekracht versterken en voor meer werkgelegenheid zorgen. In ’s-Hertogenbosch gaat het o.a. om De Gruyterfabriek, Plantlab en de Food&Health Campus. In Veghel is geïnvesteerd in diverse projecten rondom de Noordkade waaronder Veghelse bedrijventerreinen Futureproof. Al deze initiatieven dragen bij aan de ambitie van AgriFood Capital om Noordoost-Brabant uit te laten groeien tot tópregio in agrifood in 2020. En (daarmee) aan de ambitie van de provincie Noord-Brabant om de slimste en duurzaamste agrifood regio van Europa te worden.

Programma

In de ochtend bezocht de Eurocommissaris eerst De Gruyterfabriek en Plantlab. Zij werd hierbij begeleid door een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koning Wim van de Donk. De delegatie bestond verder uit burgemeester Ton Rombouts, voorzitter van AgriFood Capital, Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij, Mathijs van Miltenburg en El?bieta Lukacijewska, bestuurders uit de regio en ondernemers. Een select gezelschap van de Commissaris van de Koning, de Europarlementariërs en bestuurders uit de regio trokken om 12.15 uur vervolgens verder naar de Noordkade in Veghel voor het tweede deel van het programma. Het programma rond het werkbezoek van Eurocommissaris Cretu is georganiseerd door AgriFood Capital in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.

Rijke historie in agrifood

Noordoost-Brabant wordt gekenmerkt door een sterke en complete agrifood keten. Dit komt door een rijke geschiedenis op het gebied van agrifood en slimme samenwerking tussen verschillende partijen. Die stamt al uit de Middeleeuwen en kreeg vorm na de crisis aan het einde van de 19e eeuw. De kracht van de regio laat zich aflezen aan de grote groep ondernemers die er, nu nog meer dan vroeger, direct haar brood mee verdient. Maar ook aan succesvolle cross-overs met andere sectors zoals logistiek, gezondheid en ICT.  Projecten die binnen AgriFood Capital worden ontwikkeld, dragen niet alleen bij aan de versterking van de economie maar ook aan de kwaliteit van onze woon-, werk- en leefomgeving.

Over AgriFood Capital

AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en onderwijs-instellingen in de regio Noordoost-Brabant. Binnen AgriFood Capital werken partijen samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en gezondheid. AgriFood Capital wil Noordoost-Brabant in 2020 laten excelleren als dé topregio in agrifood met een excellente arbeidsmarkt, sterke bedrijvigheid, betekenisvolle innovaties en een goed woon-, werk- en leefklimaat. Dit alles onder het motto: Sowing innovation, harvesting the future.

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!