Europa Kijkdagen in Oost-Nederland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Gelderland

Benieuwd hoe Europa investeert in Oost-Nederland? Tijdens het Hemelvaartweekend op 10, 11 en 12 mei worden op verschillende locaties in Oost-Nederland de Europa Kijkdagen georganiseerd.

Europa Kijkdagen in Oost-Nederland

In heel Nederland presenteren ruim honderd Europese projecten zich aan het publiek. Kijk zelf hoe het Europese geld wordt besteed, ook in Gelderland en Overijssel. Een aantal projecten is leuk om met kinderen naar toe te gaan.

Banner Europa Kijkdagen met onder andere embleem EUDe deelnemende projecten hebben een subsidie ontvangen uit een van de Europese fondsen. In Nederland wordt dit geld vooral ingezet voor innovatie, de versterking van de (regionale) economie en grensoverschrijdende samenwerking.

Appels in Tiel

Op 10 mei kun je in Tiel bij het bedrijf Van Amerongen zien hoe appels wel een jaar gekoeld worden en dan nog steeds heerlijk zijn om te eten. Je kunt dat zelf testen. Via het project Dynamic Control of Respiration (DCR) zijn speciale koelcellen ontwikkeld, die gasdicht zijn en waar via een controlesysteem alle activiteiten worden beheerst. Denk aan koeling, ventilatie, beluchting, CO2-verwijdering en N2-toediening.

Geheimen in Zwolle

Graaf Sassendonk was een belangrijk handelsman in Zwolle. Tijdens de Europa Kijkdagen kunnen kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar een interactief doe-boek ophalen bij boekhandel Waanders in Zwolle en achter het geheim van de graaf komen. Door het scannen van QR-codes krijgen ze onderweg spectaculaire animaties en filmpjes te zien. Deze helpen de kinderen het geheim van de graaf op te lossen. Via spannende locaties in Zwolle leren zij (én hun ouders) van alles over de historie van de Hanzestad.

Super lichtgewicht materialen

In het Thermo Plastic composites Research Center (TPRC) in Enschede worden thermoplastische producten op laboratoriumschaal geproduceerd en vervolgens getest. Thermoplastische materialen worden onder andere gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en bij het opwekken van windenergie. Het is belangrijk dat producten zeer licht, kostenefficiënt en duurzaam zijn. De TRPC-staf kan je alles vertellen over de ontwikkeling en productie van deze super lichtgewicht materialen op vrijdag 10 mei van 10.00 tot 14.00 uur aan de Palatijn 15 in Enschede.

Meer informatie

Ga voor deze en meer projecten bij jou in de buurt naar de website van de Europa Kijkdagen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!