'Europa misbruikt spionage om regels door te drukken'

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB-Nederland

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat de Europese Commissie de ophef over Amerikaanse spionage gebruikt om haar privacywetgeving door het Europarlement te drukken.

'Europa misbruikt spionage om regels door te drukken'

De EU-regels helpen volgens beide organisaties niets tegen spionageactiviteiten. Gisteren stemde het Europarlement over een forse aanscherping van de privacyregels in de EU. Eurocommissaris Viviane Reding wil een einde maken aan allerlei nationale interpretaties van de huidige regels. Behalve dat de regels geharmoniseerd worden, wil Reding ook voorschrijven hoe bedrijven de privacy moeten gaan waarborgen. Daardoor loopt het bedrijfsleven enorme schade op. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie schat de extra kosten op bijna een miljard euro voor alleen de bedrijven in Nederland.

Spionage

De Europese Commissie misbruikt de recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden om de nieuwe regelgeving door het parlement te drukken, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Het afstaan van gegevens aan overheden van niet-EU-landen wordt verboden, op straffe van enorme boetes. Daarmee worden bedrijven in een juridische spagaat gebracht, omdat ze ook moeten voldoen aan wetgeving in bijvoorbeeld de VS, op straffe van hoge boetes. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is de EU-privacywetgeving van geen invloed op spionagepraktijken. De Amerikaanse NSA heeft immers niet gevraagd om gegevens, maar deze ongevraagd afgetapt. De twee organisaties vinden het belangrijker om de voorstellen van Reding op hun merites te beoordelen en wetgeving te ontwikkelen die concreet, doelgericht en praktisch uitvoerbaar is.

Innovatie

De overheid kan best eisen stellen aan bedrijven ten behoeve van privacy, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Maar zij moet het aan de bedrijven zelf overlaten om hieraan invulling te geven. Dat leidt volgens hen tot minder kosten en het stimuleert innovatieve ICT-oplossingen die nodig zijn om de economie te versterken.

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!