Europees betalingsverkeer vereenvoudigen

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Het overmaken of incasseren van geld van en naar andere Europese landen wordt eenvoudiger, omdat er één Europese betaalmarkt komt. De Single Euro Payments Area zal vanaf 1 januari 2014 grote barrières en verschillen bij het betalingsverkeer tussen landen wegnemen.

Europees betalingsverkeer vereenvoudigen

Gisteren namen MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel en VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes hiervoor het SEPA-Migratieplan in ontvangst uit handen van Bernard Juffermans, directeur van de het SEPA Programmabureau van DNB. In het plan staan belangrijke afspraken over de wijze waarop MKB-Nederland en VNO-NCW hun leden zullen voorbereiden op de overstap naar het nieuwe betaalsysteem.

Een belangrijk onderdeel van de migratie naar SEPA is IBAN, het rekeningnummer dat nu al kan worden gebruikt voor buitenlandse betalingen. Zowel bedrijven als consumenten krijgen hiermee te maken. Daarnaast komen er gewijzigde standaarden voor overschrijvingen en incasso’s.
Deze wijzigingen betekenen dat er aanpassingen moeten komen om de administratie en bedrijfsvoering IBAN-proof te maken. Er kunnen bijvoorbeeld gevolgen zijn voor de software. Klanten en leveranciers moeten tijdig worden ingelicht, het nummer moet worden overgenomen op alle financiële correspondentie, enz.

Om ondernemers hierbij te helpen is een stappenplan ontwikkeld, te vinden op www.overopiban.nl (1 maart online). Hier is ook meer uitleg over de transitie. Op www.ibanbicservice.nl, een tijdelijke site van de banken, kunnen grote hoeveelheden  rekeningnummers worden overgezet naar IBAN (bijvoorbeeld een klantenbestand).

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!