Europees consortium ‘raw materials’ trapt af

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit maakt deel uit van een groot Europees partnerschap op het gebied van onderzoek en innovatie naar ruwe grondstoffen en nieuwe materialen.

Europees consortium ‘raw materials’ trapt af

Het consortium genaamd ‘RawMatTERS’ bestaat uit meer dan 100 partners uit 22 Europese landen, waaronder universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijven en industrie.

RawMatTERS is door het European Institute of Innovation and Technology (EIT) geselecteerd als het winnende consortium dat een boost gaat geven aan de innovatie en uitdagingen op het gebied van materiaalonderzoek. Het gaat dan met name het winnen en recyclen van ruwe grondstoffen, zoals zeldzame aardmetalen. Het consortium gaat de sector aantrekkelijker maken voor jongeren door masteropleidingen en promotieprogramma’s te ontwikkelen in nauwe samenwerking met invloedrijke internationale partners in onderwijs, onderzoek en industrie.

Unieke faciliteiten voor materiaalonderzoek

Deelnemende onderzoekers aan de Radboud Universiteit gaan de consortiumleden toegang verschaffen tot de unieke combinatie van grootschalige onderzoeksfaciliteiten die gedetailleerd onderzoek naar nieuwe materialen op de nanoschaal mogelijk maken. Die faciliteiten zijn het High Field Magnet Laboratory (HFML), de Free Electron Laser for Infrared and Terahertz Experiments FELIX en de vaste stof NMR-faciliteiten in het Goudsmitpaviljoen. Daarnaast zal ook kennis van Radboud wetenschappers op het gebied van duurzame chemie en de overdracht ervan naar de industrie worden ingebracht in dit consortium.

Samenwerken met de industrie

Het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (Duitsland) is coördinator van het consortium, dat een breed spectrum bestrijkt aan expertises op het gebied van innovatie en onderzoek aan materialen en ruwe grondstoffen.

RawMatTERS wordt gevestigd in Berlin en op zes nevenlocaties in Europa. De Nederlandse deelnemers zijn samen met Belgische en Duitse partners verenigd in het Western Co-location centre te Leuven.

Meer informatie over Mercator Technology & Science Park:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!