“Europees Parlement” vergadert in Breda

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Gemeente Breda

In 2013 vindt het Model Europees Parlement (MEP) Noord-Brabant-Vlaanderen voor het eerst plaats in Breda, Onderwijsstad 2012-2013.

“Europees Parlement” vergadert in Breda

Staatssecretaris Weekers van Financiën en wethouder Boelema van Onderwijs en Jeugd verrichten de officiële opening op maandag 22 april om 11.15 uur op de Koninklijke Militaire Academie op het Kasteel van Breda. Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement, waarbij scholieren uit de bovenbouw van het vwo de Europese politiek nabootsen. Ruim 200 leerlingen van 13 scholen uit Brabant en 13 scholen uit Vlaanderen uit de 4e klas VWO doen mee aan het programma.

Een week lang zijn de leerlingen te gast in Breda. Zij komen bijeen in commissievergaderingen, lobbyen onder elkaar en debatteren over resoluties. De aangenomen resoluties worden ook daadwerkelijk aangeboden aan de Europese Commissie.

Intenationalisering van onderwijs

Het MEP vindt elk jaar plaats, beurtelings in Vlaanderen en in Noord-Brabant. Wethouder Saskia Boelema: “Ik ben blij dat het Model Europees Parlement dit jaar in Onderwijsstad Breda plaatsvindt. Ons onderwijs is steeds internationaler georiënteerd, van basisonderwijs tot universiteit, en dit jeugdparlement is daar een mooi voorbeeld van. De week van 22 april hebben we ook uitgeroepen tot ‘Week van de Internationalisering’. Ik vind het daarnaast een geweldige manier voor jongeren om zich bewust te worden van democratische processen, om te ontdekken welke onderwerpen op de Europese agenda staan en om zich te realiseren op welke manier de besluitvorming in Europa ook direct gevolgen heeft voor hun eigen leven hier”.

Stedelijk Gymnasium

Het Stedelijk Gymnasium organiseert de conferentie en is zelf al jaren één van de deelnemende scholen. Ook leerlingen van het Newman College en KS Etten-Leur doen mee. Door deel te nemen aan het MEP doen leerlingen ervaring op met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van Europarlementariërs maken zij in een simulatiezitting van het Europees Parlement kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten. Zo kunnen jongeren ontdekken wat de mogelijkheden van een Verenigd Europa in een mondiale samenleving zijn.

Breda Onderwijsstad

Het feit dat Breda Onderwijsstad van het jaar is heeft de samenwerking in het scholenveld geïntensiveerd en ervoor gezorgd dat partijen elkaar gevonden hebben en enthousiast zijn om mee te werken aan elkaars projecten.

Veel onderwijsinstellingen zijn betrokken bij het MEP zoals Avans, NHTV, NLDA/KMA, De Rooi Pannen en ROC West-Brabant. Ook het Chassé Theater en De Nieuwe Veste leveren hun bijdrage aan het culturele deel van het weekprogramma. Gemeente Breda faciliteert op dinsdag en woensdag de commissievergaderingen en ondersteunt de organisatie. De leerlingen uit Vlaanderen en van de scholen van buiten Breda verblijven bij gastgezinnen die geleverd worden door de drie deelnemende scholen uit Breda en Etten-Leur.

Verschillende deelnemers uit het verleden hebben aangegeven dat deelname invloed heeft gehad op de carrière. Het MEP is een belangrijke leerschool voor een professionele carrière geweest. "In een paar dagen MEP leer je als jongere meer dan in een heel jaar maatschappijleer op school. Het MEP heeft mijn betrokkenheid met de EU erg vergroot", aldus een oud-deelnemer.

Afsluiting

Commissaris van de Koningin van Brabant, prof. Dr. W. van de Donk verricht op vrijdag 26 april om 15.30 uur de afsluiting van het MEP bij Avans Hogeschool. Wethouder Boelema zal dan ook de fakkel overdragen aan de heer Vansina, schepen van de Gemeente Leuven dat in 2014 als gaststad zal optreden.

Het MEP wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!