Extra steun MKB voor verkrijgen krediet

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Rijksoverheid

Ondernemers die moeilijk toegang hebben tot krediet krijgen extra ondersteuning van de overheid. De garantieregelingen voor het bedrijfsleven worden uitgebreid en opengesteld voor meer vormen van kredietverlening.

Extra steun MKB voor verkrijgen krediet

Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op donderdag 31 mei 2012 aan de Tweede Kamer.

Smeerolie voor de economie

'Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie', aldus Verhagen. 'De overheid kan koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen.'

Hoewel de omvang van de kredietverlening aan bedrijven de afgelopen jaren op peil is gebleven, zijn er in economisch onzekere tijden zorgen over kredietverlening in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven vaker bot vangen bij de bank en minder toegang hebben tot alternatieven om aan krediet te komen.

Borgstellingsregeling MKB

Daarom wordt de borgstellingsregeling voor het MKB (BMKB) opengesteld voor alternatieve financiers, zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. Tot nu toe konden alleen banken gebruik maken de regeling. Om dit mogelijk te maken wordt het budget voor 2012 en 2013, met hulp van het Europees Investeringsfonds, verhoogd van € 700 miljoen euro naar € 1 miljard.

Bovendien wordt de garantieregeling voor grotere bedrijven - dat is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008 – met een jaar verlengd. De tijdelijke regeling zou eigenlijk per 1 januari 2013 komen te vervallen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!