‘Familiebedrijven in gevaar door zwaardere lasten’

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn verbijsterd over een 'proefballon' van staatssecretaris Wiebes van Financiën om erfgenamen van familiebedrijven zwaarder te gaan belasten.

‘Familiebedrijven in gevaar door zwaardere lasten’

Wiebes wil kijken of de bestaande vrijstelling kan worden vervangen door een lager vrijstellingstarief of een betalingsregeling. ‘Dit is een regelrechte bedreiging voor de continuïteit van deze bedrijven – de ruggengraat van de economie – en hun vele medewerkers’, zeggen de ondernemingsorganisaties in reactie hierop. FBNed, de Vereniging Familiebedrijven Nederland, onderschrijft dit.

Groeimogelijkheden beperkt

De vrijstelling is essentieel voor de continuïteit van familiebedrijven, stellen zij. Een belastingschuld bij overgang van het bedrijf naar een nieuwe generatie zou familiebedrijven op een ernstig concurrentienadeel zetten. Ook zou het onttrekken van vermogen aan de onderneming voor het betalen van deze belasting direct ten koste gaan van hun groeimogelijkheden. Er kan immers minder worden geïnvesteerd in bedrijfsactiviteiten, innovatie en werkgelegenheid. Verder beperkt het de mogelijkheden voor een bedrijf om financiering aan te trekken.

Met twee monden

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland wijzen er op dat de belastingschuld bij vererving van een familieonderneming in Nederland, ondanks de vrijstelling, al één van de hoogste in Europa is. ‘Het kabinet spreekt met twee monden’, aldus de ondernemingsorganisaties. ‘Het kabinet stelt dat familiebedrijven de ruggengraat van de Nederlandse economie zijn. Tegelijkertijd wil het kabinet de lasten van juist deze bedrijven verhogen. Dat is niet te rijmen.’

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!