Fietsen in de sterrennacht op het Van Gogh-Roosengaarde fietspad

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Tussen Nuenen en Eindhoven ligt sinds kort een heel bijzonder fietspad, het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Met de realisatie van dit fietspad krijgt het gebied Brainport-Oost een impuls om te ontwikkelen tot landschapspark.

Fietsen in de sterrennacht op het Van Gogh-Roosengaarde fietspad

Het fietspad bevat speciaal ontwikkelde technologie. Fonkelende steentjes geven de beleving van de sterrennacht zoals Van Gogh die ooit schilderde.

De ontwikkeling en realisatie van het pad was in handen van Heijmans, naar een ontwerp van Daan Roosegaarde. Het maakt onderdeel uit van de Brabantse Van Gogh fietsroute die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant verbindt. Van Gogh maakte in Nuenen zijn eerste meesterwerk De aardappeleters en legde ook de Opwettense watermolen en de Colse watermolen vast in zijn schilderijen. Tussen die 2 molens ligt het nieuwe fietspad.

Opening

Een internationaal gezelschap van genodigden, waaronder gedeputeerde Brigite van Haaften was aanwezig bij de opening van het unieke fietspad. Het was tegelijkertijd de start van het internationale themajaar Van Gogh 2015. Het fietspad en het themajaar zijn geïnspireerd op het werk en leven van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh. Hij werd in Nederland (in Zundert) geboren, en groeide op in Noord-Brabant. Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd.


Techniek en beleving

Vanaf 13 november is het fietspad voor iedereen vrij toegankelijk. Bezoekers zullen in de schemering verrast worden door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht Van Vincent van Gogh. Heijmans ontwikkelde speciaal daarvoor samen met kunstenaar Daan Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie. Roosegaarde: ‘Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar technopoëzie voor mij voor staat’.

Van Gogh 2015

Met de opening van het fietspad op 12 november, is het internationale themajaar Van Gogh 2015 gestart. In 2015 wordt het 125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh herdacht met een veelzijdig cultureel programma onder het motto 125 jaar inspiratie. Musea, erfgoedlocaties en culturele evenementen schenken, gedurende het hele jaar, aandacht aan het werk, leven en de inspiratiebronnen van Van Gogh.

Gebiedsontwikkeling Brainport-Oost

Met de realisatie van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad krijgt het gebied Brainport-Oost een impuls om te ontwikkelen tot landschapspark. De gemeente Eindhoven stelde, naast een financiële bijdrage, onder meer het terrein ter beschikking dat dient als proeftuin voor de ontwikkeling van het fietspad. Andere partners investeren in dit innovatieve fietspad gezamenlijk € 700.000. De helft daarvan betreft een subsidie van de provincie Noord-Brabant, deze maakt deel uit van een totale investering van € 19 miljoen in het gebied dat moet gaan fungeren als het groene hart van de regio.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!