Financiële buffer voor twee derde ZZP'ers

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: KvK

Een financiële tegenvaller kan door 64 procent van de zzp'ers worden opgevangen. Zo'n 49 procent heeft geld op de bank staan en 35 procent heeft tevens geld in het eigen huis zitten. Daarnaast heeft nog 12 procent geld belegd in obligaties, aandelen etc.

Financiële buffer voor twee derde ZZP'ers

Één op de vijf zzp’ers die een buffer hebben denken hiermee meer dan vier jaar te kunnen overbruggen. Ongeveer de helft (44 procent) van de ondernemers verwacht hiermee maximaal twaalf maanden te kunnen overbruggen. Zzp’ers die in 2007 of later zijn gestart hebben vaker een financiële buffer van maximaal drie maanden.
Partner

Als het helemaal mis zou gaan met het eigen bedrijf dan heeft ruim de helft (55%) van de zzp’ers een partner met eigen inkomsten om op terug te kunnen vallen. Één op de acht zzp’ers (12,5 procent) is hybride ondernemer en heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap loon uit een (parttime) baan. Een kwart (24 procent) van de zzp’ers heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap géén andere bron van inkomsten.
Zzp’ers flexibel

Bijna driekwart (73 procent) van de zzp’ers zou uitbreiding, aanvulling en/of verandering van activiteiten overwegen als hun financiële situatie daarom zou vragen. Zij zouden daarbij eerder specialiseren dan generaliseren binnen hun vakgebied.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering niet populair onder zzp’ers

Ruim tweederde (68 procent) van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Vier op de vijf (80 procent) van hen zijn ook niet van plan dat in de toekomst wel te doen.

Over het KvK Ondernemerspanel
Het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel telt bijna 10.000 leden. Zij nemen deel aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, effecten van economische crisis en overige ondernemersvraagstukken. Het panel biedt de Kamer van Koophandel ook de kans haar producten en diensten direct af te stemmen op de behoefte van de ondernemers.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!