Financiering faciliteert verdere groei Rodenburg Biopolymers

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Rodenburg Biopolymers kan dankzij een geslaagde financieringsronde zijn R&D (onderzoek en ontwikkeling) en productie de komende jaren verder uitbouwen.

Financiering faciliteert verdere groei Rodenburg Biopolymers

Op initiatief van Start Green is een consortium gevormd met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Navus Ventures, dat gezamenlijk een gelijkwaardig belang in de Oosterhoutse onderneming heeft genomen. Rodenburg Biopolymers werd in dit proces begeleid door Headwind Partners en Breij Evers Boon.

De financiële injectie stelt Rodenburg Biopolymers in staat forse stappen te zetten op het moment dat wereldwijd de vraag naar volledig afbreekbare bioplastics toeneemt. ''Een belangrijk deel zullen we besteden aan verdere markt- en klantgerichte productontwikkeling, het terrein waarop we ons al onderscheiden van de concurrentie'', legt directeur Thijs Rodenburg uit. Zo werkt Rodenburg Biopolymers samen met bouwbedrijf Heijmans bij de ontwikkeling van biologisch afbreekbare buizen die alleen in de eerste fase van een bouwproces nodig zijn. Nu blijven dat type (plastic) buizen nog in de grond achter.

Variabele afbraaktijd

Met aardappelzetmeel - een reststroom uit de aardappelindustrie - als grondstof kan Rodenburg Biopolymers inspelen op variëren met de afbraaktijd van bioplastics. Bij veel andere bioplastics (bijvoorbeeld PLA) is dat niet mogelijk, omdat die pas biologisch afbreken bij temperaturen boven de 40 graden Celsius of zelfs hoger. Bij aardappelzetmeel ligt dat afbraakpunt beduidend lager, waardoor Rodenburg zijn producten een afbraaktijd kan meegeven die aansluit op de wensen van de klant.

Rodenburg kan zijn bioplastics bovendien aanpassen aan specifieke klantenwensen zoals flexibiliteit en temperatuurbestendigheid.  Daarnaast zijn de plastics beschikbaar voor verschillende productiemethoden, waaronder spuitgieten, thermovormen, folieblazen en profiel- en sheetextrusie.

Productie verhogen

Rodenburg Biopolymers benut de financiering ook voor een verhoging van de productie. De internationale markt voor bioplastics laat een gestage groei zien. Wereldwijd werd in 2011 1,2 miljoen ton aan volledig afbreekbare plastics geproduceerd. Die hoeveelheid neemt jaarlijks in Europa met 20 procent toe; de verwachting is dat de markt mondiaal doorgroeit naar  6 miljoen ton in 2016.

Acceptatie internationale concerns

Daarnaast is de milieuwinst bij de productie van bioplastics aanzienlijk. In vergelijking tot de gangbare plastics (gebaseerd op aardolie) is er sprake van een 30 tot 70 procent lagere CO2-uitstoot. Bioplastics vinden onder meer hun weg in de automobielindustrie, maar ook als verpakkingsmateriaal en voor toepassingen in de land- en tuinbouw en de consumentenelektronica. Daarnaast werken producenten in de speelgoed- en de textielindustrie in toenemende mate met bioplastics.

Ook grote concerns zoals Procter & Gamble, Coca Cola, Danone en Puma nemen bioplastics serieus. Niet zonder reden, aldus Rodenburg. ''Onderzoek van de Europese Commissie laat zien dat inmiddels zo'n 80 procent van de consumenten een voorkeur heeft voor producten waarvan de nadelige effecten op het milieu zoveel mogelijk zijn gereduceerd. Dat is een beweging die je niet kunt negeren.''

Vertrouwen investeerders

Voor de investeerders is de participatie in Rodenburg Biopolymers een uiting van vertrouwen in de markt voor afbreekbare plastics. ''Voor de BOM sluit het bovendien aan op de wens van onze aandeelhouder, de Provincie Noord-Brabant, om perspectiefrijke initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan een meer biogebaseerde economie'', verduidelijkt Bob Roessink, fonds- en investeringsmanager van het BOM Biobased Brabant Fonds.

Coenraad de Vries, Managing Partner Start Green: “Rodenburg Biopolymers kan met deze investering zijn product na jarenlange ontwikkeling stevig in de markt gaan zetten. Dit sluit perfect aan bij onze doelstelling om innovatieve duurzame technologieën te commercialiseren.“

Joop Ham, directeur Navus Ventures: ''Wij richten ons op jonge ondernemingen die high-tech en sustainability combineren. Daarbij willen wij ook actief onze bijdrage leveren om de organisatie haar ambitieuze doelstellingen te laten bereiken. In Rodenburg Biopolymers zien wij hier uitstekende mogelijkheden voor.''

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!