Finish in zicht voor succesvol Schakelteam

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: Kamer van Koophandel

Voormalig hockeycoach Marc Lammers spreekt op slotmanifestatie

Finish in zicht voor succesvol Schakelteam

Bijna 3000 Brabantse ondernemers hebben het afgelopen anderhalf jaar persoonlijk contact gehad met het Schakelteam van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit team van specialisten werd opgericht om ondernemers in het kader van de crisis van hulp en advies te voorzien.  Nu de economie uit het dal klimt, stopt het Schakelteam te bestaan. Woensdag 8 december is de slotbijeenkomst met als gastspreker voormalig hockeycoach Marc Lammers.

Veel ondernemers zien weer een stijgende lijn en het ondernemersvertrouwen neemt toe. Dat is onder meer terug te zien aan de daling van het aantal faillissementen in Brabant (15 procent, van 62 in september naar 53 in oktober 2010). Het aantal starters is in oktober iets gedaald in vergelijking met de maand daarvoor (-3 procent), maar ten opzichte van oktober 2009 met 14,1 procent gestegen. Steeds minder ondernemers maken dan ook gebruik van het Schakelteam. Reden om de dienst te beëindigen. Het Schakelteam werd in juli 2009 mogelijk gemaakt door een tijdelijke financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant aan de Kamer van Koophandel. Hiermee maakten provincie en Kamer extra support aan het MKB mogelijk,. Het Schakelteam bood een veelheid aan gratis diensten, zoals persoonlijke gesprekken met specialisten, seminars over ondernemen in zwaar weer, een telefonische hulplijn, een speciale website en hulpmiddelen als het financieel dashboard. De financiële bijdrage van de provincie bedroeg 500.000 euro.

Ondernemers namen vooral contact op over onderwerpen als financiering, faillissement, marketing en personeel. Daarnaast bleken veel ondernemers behoefte te hebben aan een luisterend oor. Branches die vooral een beroep deden op het schakelteam waren de detailhandel, de groothandel, de bouw en advies-, facilitaire en persoonlijke diensten. Hoewel het Schakelteam als zelfstandige dienst wordt opgeheven, kunnen ondernemers in de knel nog steeds bij de Kamer van Koophandel terecht voor hulp en advies.

Eén van de ondernemers die gebruik heeft gemaakt van het Schakelteam, is Alon Jansen van E-Difference in Den Bosch. “Door twee keer zo hard te lopen zijn wij gelukkig overeind gebleven en zelfs iets gegroeid. Maar wij hadden en hebben wel veel klanten die niet of te laat betalen. Dat is echt een groot probleem. Tijdens een van de bijeenkomsten van de KvK kreeg ik goede tips. De beste was: altijd bellen. Het kost wat inspaning, maar door het persoonlijke contact betalen klanten eerder. Ze voelen zich sneller schuldig.”

Voor de slotbijeenkomst “Het Schakelteam – The finish” zijn ondernemers die de afgelopen anderhalf jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van het Schakelteam, zoals Alon Jansen, in het bijzonder uitgenodigd. De slotbijeenkomst wordt geopend door gedeputeerde Lily Jacobs en de directeuren Rosman en Van Renterghem van de KvK’s Brabant en Zuidwest Nederland.
Vervolgens krijgen ondernemers de ruimte om terug te blikken en inspiratie op te doen. Voormalig hockeycoach Marc Lammers geeft de inspiratielezing 'Waar een crisis is, is een kans'. De slotbijeenkomst wordt geleid door NOS-verslaggever Theo Verbruggen en is op woensdag 8 december van 15.30 tot 20.00 uur in het Koning Willem II Stadion in Tilburg. 
Meer informatie en aanmelden: www.kvk.nl/schakelteamfinish

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!