FNV: Arbeidsinspectie wordt politieke speelbal

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Nieuwsbank

Nederland heeft per 1 januari geen onafhankelijke arbeidsinspectie meer.

FNV: Arbeidsinspectie wordt politieke speelbal

Daarmee is ons land het enige Europese land zonder een dergelijke autonome inspectiedienst. Voortaan bepaalt minister Kamp het werk van de inspecteur. Kamp heeft al aangekondigd dat niet alle klachten meer in behandeling worden genomen. De FNV is verbijsterd.

"Het niks doen met klachten zou kunnen leiden tot rampen à la ChemiePack. Het politiek aansturen van de dienst kan leiden tot selectieve inspecties. De onafhankelijkheid van de arbeidsinspecteur is noodzakelijk om misstanden en rampen te voorkomen. De arbeidsinspectie mag geen politieke speelbal zijn", zegt Leo Hartveld, FNV-federatiebestuurder.

Tevens verdwijnt er eenvijfde van de banen. Er blijft slechts één controlerend ambtenaar per 45.000 werknemers over, terwijl de internationale norm 1 op 10.000 is. Met dit aantal toezichthouders wordt een bedrijf gemiddeld één keer per 40 jaar gecontroleerd.

Het kabinet heeft ook een zogeheten ?inspectievakantie' aangekondigd. De FNV vindt dit gewoon een ?controlestop'. "Voor werkgevers wordt het dus verleidelijker om de arbeidsomstandigheden aan hun laars te lappen. Want ze worden toch niet gecontroleerd", aldus Hartveld.

Afgelopen maand bewees de Arbeidsinspectie nog eens de noodzaak van haar bestaan. Uit onderzoek van de dienst blijkt dat veel bedrijven die asbest verwijderen onveilig werken. Hierdoor loopt de gezondheid van de werknemers van die bedrijven serieus gevaar.

Terwijl het kabinet wil dat mensen langer doorwerken, wordt er dus flink gesnoeid in het toezicht op de arbeidsomstandigheden. Gezond en veilig werken komt door deze maatregelen nog meer onder druk te staan. De FNV gaat over de positie van de Arbeidsinspectie een klacht indienen bij de internationale arbeidsorganisatie ILO. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!