Food Valley adviseur voor Thaise Food Valley

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Food Valley

Food Valley gaat Thailand helpen met het opstarten van het Thaise Food Valley programma. Dat maakte de Thaise minister van Industrie, Prasert Boonchaisuk, tijdens een bezoek aan Nederland bekend.

Food Valley adviseur voor Thaise Food Valley

Volgens de minister is de opzet van een Thaise Food Valley cruciaal om de positie van Thailand verder te versterken, voornamelijk op het gebied van voedselveiligheid en productinnovatie. “Het gaat daarbij om een betere afstemming van onderzoek en vragen die bij het bedrijfsleven heersen. De manier waarop de Nederlandse Food Valley is georganiseerd willen we daarvoor als voorbeeld en inspiratiebron gebruiken. We hebben daarom gevraagd deze organisatie gevraagd om ons hierin te ondersteunen en coachen”, aldus Boonchaisuk.

Voorwerk

De afgelopen twee jaar hebben de initiatiefnemers – de ministeries van Industrie, Wetenschap en Technologie en Landbouw en Coöperaties – het nodige voorwerk gedaan. Men heeft partners en draagvlak gezocht en gebieden aangemerkt die de basis zullen vormen voor de Thaise Food Valley. Dit jaar is cruciaal en zal het concept grotendeels voor het eind van 2013 gerealiseerd moeten worden. Hiervoor is door de ministeries 158,8 miljoen dollar (121 miljoen euro) gereserveerd. Het geld zal worden gebruikt voor het opzetten van een Food Valley comité, de start van een pilotproject in de Noord en Noord-Oostelijke gebieden van Thailand en het aanbieden van trainingen en kennis over voedselveiligheid.

Rol Food Valley

Volgens Roger van Hoesel, directeur van Food Valley, zal de manier van coachen en ondersteunen van Thailand de komende maanden verder vorm krijgen. “Het zal dan bijvoorbeeld gaan over het opzetten van de organisatiestructuur en het aantrekken van bedrijven die het cluster gaan vormen. Ook gaan we helpen in het ontwikkelingen van bedrijfsgerichte services op basis van de behoefte van Thaise bedrijven. We zijn trots dat we Thailand hierbij mogen ondersteunen”, aldus Van Hoesel.  Volgens hem hebben straks ook Nederlandse bedrijven hier profijt van. “Het hebben van een zusterorganisatie in Thailand biedt een opening voor Nederlandse bedrijven in de ASEAN gebied”, aldus Van Hoesel.

Thaise voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie in Thailand is groot. De Thaise export van voedingsmiddelen zal dit jaar naar schatting de 34 miljard dollar (25 miljard euro) aantikken. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2012. De voornaamste exportproducten zijn pluimveevlees, tapioca, rijst, garnalen, tonijn en Thaise kruiden en specerijen. Door de opzet van de Thaise Food Valley hoopt men een exportstijging van 10 procent per jaar te realiseren.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!