Food Valley Award 2013: drie genomineerden bekend

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Food Valley NL

De Pasteur sensor tag, de super centrifuge en de bio product processor zijn de drie genomineerden in de race voor de Food Valley Award 2013. Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award bekend gemaakt.

Food Valley Award 2013: drie genomineerden bekend

Foto: de winnaar van vorig jaar

De genomineerden scoorden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid. Tijdens de Food Valley Expo op 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Minder verspilling door slimme sensor tag

Genomineerd is de Pasteur sensor tag, ontwikkeld door een consortium van partijen uit de high-tech industrie en de agrifood sector, onder leiding van NXP Semiconductors. De tag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd, en nog belangrijker wat de werkelijke houdbaarheid van ditzelfde product is. Daarmee kan de keten van versproducten efficiënter en effectiever worden aangestuurd. "Huidige sensor tags meten enkel de temperatuur en vochtigheid. De Pasteur sensor tag is uniek omdat de geregistreerde temperatuurs- en gascondities tijdens vervoer en opslag kunnen worden gebruikt om een dynamische houdbaarheid te berekenen. Dit gebeurt door middel van kwaliteitsmodellen die geïmplementeerd zijn op de tag", aldus Romano Hoofman, projectleider bij NXP Semiconductors. De kwaliteitsmodellen zijn ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research. De Pasteur tag is inmiddels klaar om geïntroduceerd te worden op verpakkingsniveau (doos, krat, pallet). Daarna wil men de technologie ook inzetten op niveau van individueel consumentenproduct. “Deze innovatie pakt belangrijke ketenproblemen zoals voedselverspilling, efficiency en traceerbaarheid op een innovatieve manier aan. Dit kan dus veel voordelen voor alle schakels in de versketen hebben”, aldus de jury.

Minder schade aan sla door super centrifuge

De nieuwe super centrifuge, ontwikkeld door Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo in samenwerking met de Universiteit Twente en VIWATEQ is genomineerd omdat het veel voordelen biedt ten opzichte van de huidige, veelgebruikte batch droogsystemen voor sla. “Het droogproces is een belangrijke stap in een verwerkingslijn voor sla. Echter, in de huidige droogsystemen vindt vóór en na droging veel handling plaats, waardoor productbeschadiging optreedt. Gevolg hiervan is dat een deel van de verpakte sla uit de supermarkten onverkocht en ongebruikt weggegooid wordt. Onze super centrifuge bevat onder meer een nieuwe droogtrommel met daarin een continu transport door middel van luchtinjectie”, legt Leo te Brake, algemeen directeur FTNON uit. De nominatie heeft FTNON onder meer te danken aan het feit dat alle onderdelen van het droogsysteem individueel zijn aangepakt en continue zijn verbeterd. Dit maakt het volgens de jury een goed onderbouwde innovatie.

Waardevolle grondstoffen uit gewassen

Een technologie die voor vele schakels in de agrifood keten interessant zou kunnen zijn is de ‘bio product processor’ (BPP), ontwikkeld door TCE GoFour uit Stadskanaal. De BPP is in staat om (oliehoudende) gewassen op milieuvriendelijke wijze en met behulp van enzymen om te zetten in hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en hoogwaardige eiwitten voor diervoeding. De elektriciteit en warmte die wordt opgewekt kan weer worden gebuikt op het agrarisch bedrijf. Het bijproduct olie kan worden verkocht als biofuel. “We zijn zeer verheugd met de nominatie voor de Food Valley Award, want we hebben de afgelopen vijf jaar veel energie gestoken in de ontwikkeling van de BPP. De BPP kan bijdragen aan de vraag naar hoogwaardige eiwitten en het verwaarden van agrarische producten op een duurzame en milieuvriendelijke manier”, aldus Peter van der Klok, directeur TCE GoFour. De jury was onder de indruk van de techniek en de vele mogelijkheden van BPP om (op locatie) biomassa te verwaarden op een duurzame manier, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

Een uitgebreide beschrijving van de genomineerden, de Food Valley Award en de jury, onder leiding van Jan Maat, Algemeen directeur TI Food and Nutrition, is te vinden op www.foodvalleyaward.nl.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!