Foodport Zeeland meets Greenport Venlo

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: NV Impuls Zeeland

Op 12 mei vertrekt een delegatie naar Neuss in Duitsland.

Foodport Zeeland meets Greenport Venlo

Het succesvolle bezoek van Greenport Venlo aan Foodport Zeeland, afgelopen dinsdag
19 april, krijgt snel een vervolg. Een delegatie food-ondernemers vanuit Zeeland en Venlo vertrekt op 12 mei naar Neuss in Duitsland. In het zogenaamde Food City Neuss bevinden zich internationaal opererende foodverwerkers, maar ook MKB-bedrijven die een belangrijke rol spelen in de toelevering van foodproducten aan de Duitse markt.

Het doel van het bezoek is gelijk aan dat van afgelopen dinsdag. “Nieuwe business creëren door kennisuitwisseling, netwerken en bedrijfsbezoeken, daar draait het om”, zegt Rinus van de Waart van Knowhouse en mede-organisator van de bezoeken. “Ondernemers hebben Greenport Venlo meets Foodport Zeeland unaniem als zeer positief ervaren. Het was een afwisselend programma, waarbij iedereen wel een zakelijk aanknopingspunt heeft kunnen vinden. Al bij het vertrek vanuit Venlo ontstonden de eerste nieuwe contacten, hetzelfde gebeurde tussen Zeeuwse ondernemers in het Business Station Kruiningen-Yerseke. Dat intensiveerde vervolgens toen de Zeeuwen en Limburgers bij elkaar kwamen.”

Innovatieve ontwikkelingen
Ook in Neuss gaat het om een zeer gevarieerd programma. Arie van der Maas van Impuls Zeeland: “Tijdens bedrijfsbezoeken ontstaan veel nieuwe ideeën. Enkele ondernemers waren zeer geïnteresseerd in de verwerking van reststromen, zoals in het glastuinbouwgebied Terneuzen. Maar ook het bezoek aan Kloosterboer vond men indrukwekkend, want daar zagen onze gasten heel concreet welke kansen onze havens bieden. Topsy Bait, Algaelink en Le Petit Pecheur gaven een prachtig beeld van de innovatieve ontwikkelingen in onze provincie. De bedoeling is dat we dergelijke ervaringen ook in Neuss beleven, om daar vervolgens samen voordeel uit te halen.”

Kansen pakken
Tijdens het bezoek afgelopen dinsdag ontving gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Kees van Beveren, een exemplaar van het vakblad Food&Nutrition uit handen van van top-ondernemer Jan van Rijssingen. Het kwartaalblad wordt sinds kort ook naar Zeeuwse food-ondernemers gestuurd. Foodport Zeeland heeft zich er als partner aan verbonden. “Dat staat symbool voor de samenwerking die we willen bereiken tussen belangrijke foodregio’s in Zuid-Nederland. Samen kansen pakken en fungeren als foodport voor Duitsland, maar ook voor België en Frankrijk, ik weet zeker dat we daar allemaal van kunnen profiteren” aldus Jan van Rijssingen.

Aanmelden
Het bezoek aan Neuss sluit daar naadloos bij aan. “In Neuss worden primaire producten verwerkt, het is een volgende schakel in de foodketen. Of het nu gaat om grote industriële bakkerijen, snoepjesfabrikanten, olieverwerkers, ze vormen allemaal belangrijke afnemers. Bovendien is Neuss een sterke logistieke schakel en zijn er veel innovatieve logistieke processen te vinden. Enorm interessant en leerzaam”, aldus Didy Arnold van KnowHouse. “Het programma staat nog niet helemaal vast, maar we bezoeken hoogstwaarschijnlijk " title=""> Freshpark Venlo,  METRO RFID innovation centre, sushi-fabrikant Natsuasianfoods, Silesia en Brouwerij Bolten. Net als in Zeeland sluiten we af met een ondernemersborrel, waar meerdere Duitse ondernemers bij aansluiten om kennis met ons te maken.”  De aanmeldingen voor het bezoek verlopen voorspoedig. Food-ondernemers die interesse hebben om hun kansen in deze markt te onderzoeken, zijn van harte welkom om aan te sluiten. U kunt hiervoor contact opnemen met KnowHouse via 077-398 1221 of mailen naar info@foodportzeeland.nl.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Arie van der Maas; tel: 06 13 423 121 of E-mail: apvdmaas@impulszeeland.nl

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!