Forum-enquête: ondernemer beloont werknemer met 7,5

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: VNO-NCW

Werkgevers worden soms helemaal gek van hun werknemers, maar belonen ze toch met een ruime 7,5. Dat is de uitkomst van een enquête van Forum, het opinieblad van VNO-NCW, onder 336 ondernemers.

Forum-enquête: ondernemer beloont werknemer met 7,5

Daarin werd nu eens niet aan werknemers gevraagd hoe ze over hun baas denken, maar aan werkgevers wat ze waarderen en minder waarderen in hun personeel.

Tevreden

Die werkgever is over een behoorlijk percentage van z'n werknemers tevreden: gemiddeld over 77 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Luie werknemers zijn een bijna onbekend fenomeen binnen Nederlandse bedrijven: het zijn er hooguit sommigen, stelt 99 procent van de ondernemers. De meeste tot alle werknemers weten juist van aanpakken, is de ervaring van driekwart van de werkgevers. Een ruime meerderheid durft te beweren dat de meeste werknemers zichzelf terugverdienen.

Zesjescultuur

Maar net even een stapje harder lopen om de werkgever te helpen in moeilijke tijden, dat doen veel werknemers niet, is ook iets dat veel ondernemers constateren. Een fiks deel van het personeel denkt niet echt mee over de toekomst van het bedrijf, is de ervaring van driekwart van de ondernemers. Veel werknemers kijken te weinig naar de belangen van het bedrijf. Er heerst een zesjescultuur, zegt een ondernemer. ‘Werknemers hebben de instelling dat alles hen voorgekauwd moet worden. Ik mis weleens de intrinsieke drijfveer om initiatieven te ontplooien.’

Innovatief

Het gros van de werkgevers zou hooguit de helft van hun werknemers omschrijven als innovatief. Bijna een kwart ziet ongeveer de helft van zijn personeel als 'enigszins vastgeroest'. ‘Het idee [heerst] dat wel erg veel voor hen geregeld moet zijn’. ‘Ze zijn afwachtend.’ En, zeggen werkgevers, werknemers moeten nou echt eens ophouden met zeuren over futiliteiten, terwijl het Nederlands personeel het over het algemeen gewoon goed getroffen heeft met alle rechten. Bijna de helft van alle werkgevers stelt dat sommigen van zijn of haar werknemers te duur zijn, 13 procent vindt dat zelfs van de helft van zijn personeel.

Afscheid

Op de vraag 'Heeft u werknemers in dienst van wie u eigenlijk het liefst afscheid zou willen nemen?', antwoordde 72 procent 'Ja, een enkeling'. Voor 6 procent van de ondernemers gaat het daarbij zelfs om een flink aantal personeelsleden. Werknemers ontslaan die niet meer in de organisaties passen, is echter duur als werknemers al lang bij het bedrijf werken, klagen veel werkgevers.

Over het onderzoek

Deze Forum-enquête vroeg 9.500 ondernemers aangesloten bij de regionale verenigingen van VNO-NCW naar hun mening over hun werknemers. Van hen vulden 336 de online-enquête in, tussen 10 en 23 september 2014.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!