'Gebrek aan betaalbaar krediet wordt een groeibreker'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Het gebrek aan krediet voor bedrijven dreigt een 'groeibreker' te worden. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het bericht dat de prijs van kredieten stijgt als gevolg van aangescherpte bancaire regelgeving.

'Gebrek aan betaalbaar krediet wordt een groeibreker'

Banken moeten de ruimte krijgen en er moeten meer mogelijkheden komen voor alternatieve financiering van bedrijven. Te denken valt aan Kredietunies, crowdfunding en onderhandse leningen.

Snelheid geboden

Er moet haast worden gemaakt met de uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Van Dijkhuizen, die betrekking hebben op een andere financiering van hypotheken, en van de commissie–Hoek, die heeft onderzocht hoe institutionele beleggers bij de financiering van het bedrijfsleven betrokken kunnen worden.

Levensbelang

Volgens de ondernemersorganisaties is de financiering via banken van levensbelang voor economische groei. Startende ondernemers, doorgroeiers, innovatieve bedrijven en bedrijven die het nu moeilijk hebben, zijn afhankelijk van bancaire leningen.

Belemmeringen wegnemen

Banken moeten de ruimte krijgen om hun werk te doen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Dat is moeilijk door stapeling van regelgeving en invoering van de bankenbelasting. Daarnaast moeten ondernemers optimaal gebruik kunnen maken van garantieregelingen als de BMKB en de GO. Belemmeringen voor alternatieve financieringskanalen moet de overheid snel wegnemen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!