Gebruik data in wegtransport kan 500.000 ton CO2 besparen

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: VNO-NCW Brabant Zeeland

Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de logistieke sector verwacht dat de beladingsgraad met 10 procent omhoog kan als logistieke dienstverleners en verladers alle informatie met elkaar delen. Hierdoor kan ook de CO2-uitstoot van vrachtwagens omlaag.

Gebruik data in wegtransport kan 500.000 ton CO2 besparen

Aangezien vrachtwagens in Nederland jaarlijks rond vijf megaton COuitstoten, zou dit een besparing van 500.000 ton COkunnen opleveren. Dat staat gelijk aan 3,5 miljoen keer vliegen van Amsterdam naar Parijs.

Complexiteit en weinig transparante keten 

Hoewel vrijwel alle logistieke bedrijven (97 procent) doordrongen zijn van het belang van een meer data-gedreven logistiek, valt data delen in de praktijk tegen. Logistieke ketens bestaan tegenwoordig uit veel schakels en vrijwel geen enkele schakel heeft overzicht over de gehele keten. Hierdoor blijven inefficiënte processen onzichtbaar en wordt de beschikbare capaciteit lang niet altijd benut. Dat is een gemiste kans. Zo verwacht 67 procent dat langdurige samenwerking tussen dienstverleners en opdrachtgevers de logistiek efficiënter en duurzamer kunnen maken.

Data-gedreven keten maakt weg vrij 

Data-gedreven ketens zullen de logistieke sector van de toekomst steeds meer bepalen. “Veruit de meeste logistieke bedrijven zijn bereid data te delen, maar de praktijk is weerbarstig. Zodra verschillende partijen bij het logistieke proces betrokken zijn – zoals transporteurs die fungeren als onderaannemers – wordt het ingewikkeld. Het is daarom belangrijk om samen te werken met opdrachtgevers, omdat het delen van data in de volledige keten zal leiden tot een sterke verbetering van de logistieke operatie”, vertelt Albert Jan Swart, Sectoreconoom Transport en Logistiek van ABN AMRO. “Door goedkopere sensoren worden steeds meer data gegenereerd en door de opkomst van 5G-netwerken wordt het mogelijk enorme hoeveelheden data snel te delen. Zo komt steeds meer informatie beschikbaar die bedrijven kunnen gebruiken om hun logistieke processen te verbeteren.”

Download hier de pdf van ABN AMRO Logistieke winst met data delen

Met dank aan Bram van Amerongen, Bart Banning en Albert Jan Swart van ABN AMRO, voor het schrijven van deze blog.

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!