Geen baatbelasting heffen voor herinrichting ruimte

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Gemeenten mogen ondernemers geen baatbelasting meer laten betalen voor herinrichtingsplannen. Dat heeft het Gerechtshof onlangs bepaald in een zaak tegen de gemeente Hengelo.

Geen baatbelasting heffen voor herinrichting ruimte

‘De ondernemers betaalden namelijk al onroerendezaakbelasting,’ oordeelde het Hof. Dit oordeel brengt de baatbelasting weer terug naar zijn essentie, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie.

De Hoge Raad verwierp het cassatieverzoek van Hengelo. Ook in Breda eindigde een cassatieverzoek, na driemaal (13,5 jaar lang) procederen, in het gelijk van ondernemers. Gemeenten kunnen de baatbelasting alleen voor wezenlijke veranderingen en voor nog niet bestaande voorzieningen heffen. Zoals de aanleg van riolering in een buitengebied. Voor opknapbeurten en herinrichtingen van gebieden is deze belasting niet bedoeld.

Terecht, oordelen MKB-Nederland en VNO-NCW. Hiermee gaat de baatbelasting terug naar zijn essentie. Ondernemers hebben vaak teveel geld neergelegd via deze heffing van gemeenten. Met de uitspraak schetst de Hoge Raad weer een duidelijk kader voor baatbelasting.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!