Geen gedwongen stijgende pensioenpremies in 2011

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Geen gedwongen stijgende pensioenpremies in 2011

 MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het gedwongen stijgen van de pensioenpremies tegengaat. Gisteren is de minister met De Nederlandsche Bank (DNB) overeengekomen dat pensioenfondsen in 2011 éénmalig mogen afwijken van de eis dat de premie bij moet dragen aan het herstel van het pensioenstelsel. Dat is goed, stellen de werkgeversorganisaties, want een verhoging van de premies zou het prille herstel van de economie en werkgelegenheid niet ten goede komen en een goede afloop van de gesprekken over een toekomstbestendig pensioenstelsel bemoeilijken.

Enige tijd geleden werd duidelijk dat De Nederlandsche Bank van mening was dat Pensioenfondsen die "in herstel" waren, voor 2011 bij het vaststellen van de kostendekkende pensioenpremie geen gebruik zouden mogen maken van het zogenaamde "premiedempingsmechanisme". Als consequentie hiervan dreigde dat pensioenpremies in 2011 aanzienlijk zouden stijgen.
Werkgevers en werknemers zijn op dit moment druk in gesprek met de minister om tot afspraken te komen over de AOW en het aanvullend pensioen. En ook om hogere pensioenpremies te voorkomen. Ook in het regeer- en pensioenakkoord wordt deze lijn gevolgd.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het daarom verstandig dat minister Kamp heeft besloten om de premies niet gedwongen te laten stijgen. Sociale partners gaven eerder al aan dat zij een stijging van de pensioenpremie van 25 tot 40 procent vreesden. Dat zou funest zijn voor het herstel van de economie, de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van Nederland.

Pensioenfondsen kunnen in 2011 nu zelf beslissen hoe zij hun financiële positie gaan verbeteren.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!