Geen toename agrarische bouwaanvragen

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Brabant

Het aantal agrarische bouwaanvragen in Brabant is niet toegenomen blijkt uit een onderzoek van de provincie samen met alle Brabantse gemeenten.

Geen toename agrarische bouwaanvragen

Megastal

Aanleiding voor dit onderzoek was de zorg dat boeren na 22 maart veel bouwaanvragen bij gemeenten zouden indienen om de verscherpte normen van de zorgvuldige veehouderij voor te zijn.

De bouwaanvragen zijn divers van aard, variërend van de herbouw van een bedrijfswoning, de aanleg van een sleufsilo, het realiseren van voorzieningen voor een minicamping, tot de oprichting van een nieuwe veehouderij.

Navraag

Vóór 22 maart was er sprake van een groot aantal bouwaanvragen. Normaal ontvangen de Brabantse gemeenten bij elkaar zo’n veertien aanvragen per week. In de 2 weken vóór 22 maart waren dat er respectievelijk rond de 40 en 300. Verdere navraag bij enkele gemeenten leverde het beeld op dat het hier gaat om al bekende bedrijfsontwikkelingen die versneld zijn aangevraagd. Dit zou, naar de mening van GS, samenhangen met berichten in de media dat er op 22 maart een algeheel bouwverbod op komst was.

Geen algeheel bouwverbod

Tijdens de vergadering van PS op 22 maart wilden enkele partijen per direct een bouwverbod voor alle veehouderijen. GS adviseerden hier negatief over: dat zou niet in overeenstemming zijn met de slotverklaring van het Brabantberaad. Verder gaven GS aan dat door de berichtgeving over een algeheel bouwverbod ondernemers waarschijnlijk al vóór 22 maart hun bouwaanvragen zouden hebben gedaan. Een bouwverbod zou op die aanvragen geen effect hebben gehad. PS besloten niet tot een bouwverbod, maar gaven GS wel de opdracht om nieuwe bouwaanvragen te volgen en daarover te rapporteren.

Strenge toetsing

De provincie Noord-Brabant heeft met alle gemeenten afgesproken dat zij de bouwaanvragen zeer streng toetsen op volledigheid en financiële haalbaarheid. Serieuze aanvragen worden gewoon in behandeling genomen. De bouwaanvragen zonder voldoende onderbouwing, de pro forma aanvragen, gaan de prullenbak in. Gemeenten en provincie houden de komende maanden een vinger aan de pols voor nieuwe bouwaanvragen.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!