Geld voor onderwijs Brainport-regio

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Brainport Development

Het programma Focus en Passie voor Techniek krijgt extra ondersteuning van het kabinetsproject Toptechniek in Bedrijf. Dat hebben onderwijsminister Marja van Bijsterveldt en Elco Brinkman, voorzitter van de expertcommissie, dinsdag bekendgemaakt.

Geld voor onderwijs Brainport-regio

De ondersteuning bestaat uit een kabinetsbijdrage van 634.000 euro voor de komende drie jaar. De afgelopen maanden konden samenwerkingsverbanden van bedrijven en scholen hun ideeën indienen bij een speciale expertcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het (v)mbo. In totaal werden dertien initiatieven genomineerd.

Het programma Focus en Passie voor Techniek uit Brainport Regio Eindhoven richt zich op de grote en groeiende behoefte aan goed gekwalificeerde technische vakmedewerkers op alle niveaus in de topsectoren in Brainport Regio Eindhoven. In 2011 zijn de projectpartners van Focus en Passie voor Techniek al verenigd in een stuurgroep onder voorzitterschap van Antoine Wintels, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Eindhoven. Deze ondersteuning geeft het reeds gestarte programma een flinke impuls. De stuurgroep bestaat verder uit de Stichting VMBO Zuidoost-Brabant, Helicon Opleidingen (De Groene Campus), ROC Eindhoven, ROC ter AA, Gilde opleidingen en Brainport Development N.V.

“De projectpartners willen de instroom van meisjes en jongens in de technische opleidingen met minimaal 12,5 procent laten groeien, de aansluiting van het VMBO onderwijs naar het MBO verbeteren en aantrekkelijker techniekonderwijs realiseren”, zegt Antoine Wintels. “We doen dit in een samenwerking van alle VMBO en MBO-scholen in Zuidoost-Brabant en met de meest aansprekende bedrijven in de verschillende topsectoren.”

Toptechniek in Bedrijf

Het kabinet steunt dertien initiatieven van onderwijsinstellingen uit het technische (v)mbo en bedrijven om meer jongeren te interesseren voor een toekomst in de techniek. Hiervoor is 7 miljoen euro beschikbaar gesteld in het kader van het project Toptechniek in Bedrijf.

Op dit moment kiezen nog te weinig jongeren voor een technische opleiding, terwijl er veel werkgelegenheid in deze sector is. De komende jaren gaat een groot aantal technici met pensioen. Hierdoor is de verwachting dat er in 2016 een tekort zal zijn van 170.000 technici, waarvan een belangrijk deel op vmbo- en mbo-niveau. Ook zien we bedrijven als ASML en de VDL Groep grootschalig investeren in Brainport Regio Eindhoven, wat alleen maar meer vraag naar technisch geschoolde medewerkers oplevert.

Minister Van Bijsterveldt: “De technische sectoren bieden komende jaren ontzettend veel kansen, juist voor jongeren met een technische beroepsopleiding. De uitdaging is dus om meer jongeren te inspireren tot een carrière in de techniek. Dat lukt alleen als je hen kunt laten zien én vooral ook ervaren welke mogelijkheden techniek in de praktijk te bieden heeft. Het is goed om te zien dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar nadrukkelijker opzoeken. Dat laten ook deze initiatieven zien, waarbij onderwijs en praktijk met elkaar worden verbonden.”

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!