home » nieuws » Bouw »

Gelderse woningbouw in de problemen of niet?

  • Bouw
  • Bron: Provincie Gelderland

Gedeputeerde Theo Peters dringt er bij gemeenten en andere betrokkenen op aan de geplande woningbouwprojecten nog eens goed te bekijken en met elkaar af te spreken welke wanneer worden uitgevoerd.

Gelderse woningbouw in de problemen of niet?

Hij maakt zich zorgen dat er als gevolg van de recessie de komende drie jaar te weinig woningen gebouwd zullen worden.

De Gelderse gemeenten zeggen in 2010 bijna net zoveel woningen te kunnen bouwen als in 2009, zo bleek in overleg  met de provincie. Peters: ‘Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat gemeenten te positief zijn.’

Te optimistisch
De provincie nodigde de gemeenten uit voor overleg over de woningbouwprojecten die op de plank liggen, omdat ze verwacht dat de woningbouwproductie als gevolg van de recessie sterk zal terugvallen. De gemeenten zeiden echter dit jaar dezelfde woningproduktie te halen als in 2009, ondanks landelijke signalen over een verslechterde situatie in de bouw. Gedeputeerde Peters: ‘Dat vind ik moeilijk te geloven. 2009 was een topjaar!’

Plannen genoeg
Er liggen in Gelderland genoeg plannen klaar voor 30.000 woningen in de komende drie jaar, maar Peters verwacht dat daarvan door de recessie maar een deel  uitgevoerd kan worden. Peters: ‘Ik verwacht dat er in 2010 niet meer dan 7.000 woningen worden gebouwd. Dat is nog heel acceptabel. Maar voor 2011 maak ik mij grote zorgen.’ Om verdere terugval te voorkomen moeten gemeenten hun krachten bundelen en voorkomen dat plannen elkaar beconcurreren.

Onderling afstemmen
Theo Peters: ‘De woningmarkt is geen lokale markt. Gemeenten moeten met andere gemeenten in hun regio samen afspraken maken over het aantal woningen dat per gemeente nodig is. Een goede afweging van geschikte locaties is daarbij heel belangrijk. Maar het is niet gemakkelijk om je eigen plannen ‘op te geven’ omdat een andere plek beter is..”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!