Gemeenten hinderen mkb via mazen in wet

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Nu Zakelijk

Gemeenten zitten veel bedrijven in de weg waar ze concurrerende diensten aanbieden onder de kostprijs. Hoewel de Wet markt en overheid sinds begin deze maand van kracht is om meer gelijkheid te creëren, maken de gemeenten handig gebruik van een uitzondering op de regel.

Gemeenten hinderen mkb via mazen in wet

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag. Door de diensten, zoals de verhuur van sportkantines, ligplaatsen of de exploitatie van parkeergarages, te scharen onder 'algemeen belang' kunnen gemeenten de wet omzeilen en mogen ze de diensten beneden de kostprijs aanbieden.

Oneigenlijk

Sinds 1 juli is de Wet markt en overheid volledig van kracht. Daarbij zijn economische activiteiten die niet direct verband houden met de publiekrechtelijke taken van overheden gereguleerd om oneigenlijke concurrentie te voorkomen.

Onder de wet moeten overheden bijvoorbeeld alle kosten doorberekenen in hun prijzen en mogen ze eigen bedrijven niet voortrekken, behalve wanneer de economische activiteit het algemeen belang dient.

Horeca

Sommige gemeenten scharen zo bijvoorbeeld horeca-activiteiten, zoals verhuur van kantines en de verkoop van drank onder dit algemeen belang, omdat het zou bijdragen aan de exploitatie van sportfaciliteiten. Dat daarmee het café om de hoek de concurrentieslag verliest is minder van belang.

Hetzelfde zou dikwijls gebeuren met de exploitatie van parkeergarages, waar onder de kostprijs geparkeerd kan worden, terwijl een private garage om de hoek leeg loopt vanwege hogere prijzen.

Hoewel een beroep op het algemeen belang in sommige gevallen gerechtvaardigd zal zijn, zijn ook veel gemeenten in gebreke gebleven, omdat ze te weinig hebben ondernomen om zich aan te passen aan de nieuwe wet. Ondernemers kunnen binnen zes weken bezwaar maken op een dergelijke situatie.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!