Gemeenten nog altijd te traag in betalen facturen

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Het betaalgedrag van gemeenten richting ondernemers is vergeleken met 2012 maar weinig verbeterd. De gemiddelde vertraging bedroeg in 2013 8 dagen. Dat is er maar 1 minder dan het jaar ervoor.

Gemeenten nog altijd te traag in betalen facturen

Bijna een kwart van alle rekeningen wordt nog altijd te laat betaald. In opdracht van MKB-Nederland heeft Dun & Bradstreet het betaalgedrag van gemeenten opnieuw in kaart gebracht. De ondernemersorganisatie is zwaar teleurgesteld over de uitkomsten.

Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet op tijd/binnen 30 dagen wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit, de cashflow van een bedrijf en renteverlies. Het is zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben. Het is des te triester omdat op 16 maart vorig jaar nota bene een nieuwe wet in werking is getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen. Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen. Van de gekke, vindt MKB-Nederland. Daar is geen enkele reden voor, anders dan een slechte interne organisatie. De ondernemersorganisatie roept die gemeenten dan ook op om dit probleem serieus te gaan oplossen.

Boete

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt 90 procent van de facturen op tijd.

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland en Dun & Bradstreet dit onderzoek uitvoeren. Ze onderscheiden daarin drie scoringscategorieën: een top-100, die keurig op tijd betaalt; een middenmoot, waar nog wel wat te verbeteren valt en een achterhoede die ronduit slecht scoort. Zeer goed scoren Nederweert en Schinnen.

G36

Van de grote gemeenten, G36, is Sittard-Geleen de ‘winnaar'. Rotterdam daarentegen eindigt onderaan in de overall ranking met gemiddeld 19 dagen te laat. Rotterdam doet het daarmee nog slechter dan in 2012, toen het ook al laag scoorde. Zwolle, Utrecht en Enschede zijn sinds 2012 resp. 13 dagen, 11 dagen en 10 dagen trager gaan betalen en zijn hiermee de grootste dalers binnen G36. Binnen de G36 hebben Sittard-Geleen en Lelystad het afgelopen jaar hun werk goed gedaan en zijn 19 dagen sneller gaan betalen. Gemiddeld betaalt de G36 76 procent van de rekeningen op tijd/binnen 30 dagen, met een vertraging van 12 dagen. De andere gemeenten betalen gemiddeld 79 procent prompt en 7 dagen vertraging. Over het geheel genomen betalen kleine gemeenten dus sneller dan grote gemeenten.

Zeer eervolle vermeldingen zijn er voor de gemeenten Bergambacht en Gouw. Zij betaalden alle rekeningen op tijd. Van beide gemeenten zijn voor dit onderzoek echter niet genoeg waarnemingen om een formele ranking te krijgen.

Meer informatie over het onderzoek, de top 100 en de onderzoeken van 2012, 2011 en 2009 zijn te vinden op www.snellerbetalen.nl.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!