Gemeenten voldoen rekeningen nog steeds niet op tijd

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Brabant

Gemeente Maasdonk snelst met betalen van facturen.

Gemeenten voldoen rekeningen nog steeds niet op tijd

Bijna 80% van de Brabantse gemeenten is nog steeds niet in staat binnen 30 dagen rekeningen aan het bedrijfsleven te voldoen. Dat blijkt uit onderzoek dat Dun & Bradstreet op verzoek van MKB-Nederland heeft uitgevoerd. Van de 55 onderzochte gemeenten betaalt 15 procent zelfs pas 46 tot 61 dagen na factuurdatum. Maasdonk (bestaande uit de dorpen Geffen, Nuland en Vinkel) komt in Brabant het beste uit de bus: daar krijgen bedrijven binnen 26 dagen hun geld.

MKB-Nederland hamert al langere tijd op verbetering van het betaalgedrag van overheden aan het midden- en kleinbedrijf. Juist omdat de liquiditeitspositie bij veel bedrijven nog altijd onder druk staat, is het belangrijker dan ooit dat klanten – en de overheid voorop – op tijd hun rekeningen voldoen. De rijksoverheid lukt het inmiddels in de meeste gevallen om binnen 30 dagen betalen, maar de lokale overheden blijven nog duidelijk achter, aldus de ondernemersorganisatie.

De 55 onderzochte gemeenten in Brabant doen er gemiddeld 36.9 dag over om hun rekeningen te voldoen. Landelijk gezien betalen gemeenten gemiddeld binnen 38.5 dag, waarvan slechts 2 procent van de gemeente binnen 30 dagen. Borne is met 17 dagen de snelste van Nederland, gevolgd door Oldenzaal (20), Oostflakkee (21), Enschede (22), Maasdonk (26) en Borsele (29).

Bijna 18 procent (10 gemeenten) betaalt binnen 30 dagen na factuurdatum. 40 procent (21 gemeenten) voldoet de rekening in 30 tot 35 dagen, nog eens 29 procent (15) heeft daar 36 tot 45 dagen voor nodig. In 15 procent van de gemeenten (8) moeten ondernemers 46 tot liefst 61 dagen wachten op hun geld.

MKB-Nederland constateert dat steeds meer gemeenten weliswaar oog hebben voor deze problematiek, maar dat in de praktijk nog een wereld te winnen is. Gemeenten die er een ondernemersvriendelijk klimaat op willen nahouden, kunnen eenvoudigweg niet maken het lokale bedrijfsleven zo lang op hun geld te laten wachten. Voor mkb-bedrijven zijn lokale overheden vaak belangrijke opdrachtgevers. Gemiddeld een op de drie mkb-ondernemers werkt met enige regelmaat in opdracht van een gemeente.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!