GLOW 2011 ‘Waan en werkelijkheid‘

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Citydynamiek

Eindhoven maakt zich op voor de zesde editie van GLOW.

GLOW 2011 ‘Waan en werkelijkheid‘

De kracht van licht
 
Van 5 tot en met 12 november krijgt de stad een metamorfose door de ruim twintig lichtinstallaties die ‘s avonds in de openlucht te zien zijn. Geïnspireerd op het thema ‘Waan en Werkelijkheid’ begeven de lichtkunstenaars zich met hun werk op het spanningsveld tussen kunst en wetenschap. Het publiek ervaart de kracht van licht in een donkere omgeving. De gratis te bezoeken lichtkunstwerken bevinden zich op een 4,5 kilometer lange route die door de binnenstad en langs de oevers van de Dommel loopt.
 
Duizenden LED-lampen
Projectmanager GLOW Robbert ten Caten licht alvast een aantal projecten toe: “Het deelnemersveld toont de kracht van licht in vele gedaantes. Lichtarchitecten Har Hollands en Kees Bos gebruiken in Metropolux projecties, lichteffecten en geluid om een illusie te verbeelden waarbij de waan niet langer te scheiden is van de werkelijkheid. Tegelijkertijd toveren zij een functioneel plein om tot een dynamische omgeving. Ook in Burning Van Abbe Museum van Xavier de Richemont wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet. Een levensechte projectie op de buitenwanden van het museum geeft de indruk dat deze in vlammen opgaat! Indrukwekkend is de 25 meter hoge Cupola die Luminarie de Cagna opbouwt uit 30.000 LED-lampen boven het standbeeld van stadsicoon Anton Philips. En Michel Suk zet met Schoonheid van stagnatie gebouwen en landschapselementen op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vol in het licht”.
 
Totaalervaring
GLOW biedt naast spectaculaire projecties ook ruimte voor ingetogen werk en experimentele lichttoepassingen. De Poolse Amerikaan Krzysztof Wodiczko toont War Veteran Vehicle, een politiek geladen werk waarbij een militair voertuig al rijdend geprojecteerde beelden ‘afvuurt’ van citaten van oorlogsveteranen. Peter Vink brengt met het uit tl-buizen opgebouwde S.J. van Embden monument een odeaan de hoofdarchitect van het masterplan van de Technische Universteit Eindhoven (TU/e). Sommige kunstenaars geven het publiek een actieve rol. Zo kunnen mensen in Exquisite Zone van Karasic & Van Gelder met hun smartphone of tablet een bijdrage leveren aan een collectieve tekening die live op een gebouw wordt geprojecteerd.
 
GLOW for Kids
Dit jaar zijn ook basisschoolkinderen bij GLOW betrokken. Robbert ten Caten: “Een kleine duizend kinderen hebben met veel enthousiasme hun eigen lampenkap beschilderd. Het resultaat wordt een groots, van kleur veranderend kunstwerk dat lijkt te zweven boven de Markt”.
Naast de officiële GLOW-projecten zijn er een tiental side events op de route te bewonderen. Op de TU/e campus tonen bijvoorbeeld studenten van verschillende faculteiten bijzondere lichtprojecten met een verankering in wetenschappelijk onderzoek.
 
GLOW, van 5 tot en met 12 november 2011 in Eindhoven. Startpunt van de lichtroute is het GLOW Café, in het voormalige postkantoor op het Stationsplein. Hier is de tevens de GLOW-brochure met plattegrond en beschrijving van alle lichtkunstwerken te koop voor € 1,00.  Openingstijden vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 00.00 uur, zondag tot en met donderdag van 18.00 tot 23.00 uur. Op de website www.gloweindhoven.nl de plattegrond en meer informatie over de deelnemende kunstenaars.

Meer informatie over EINDHOVEN365.nl:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!