Google-directeur: 'Digitale interne markt moet nú'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

De Nederlandse overheid moet een leidende rol nemen in het creëren van één digitale interne markt in Europa.

Google-directeur: 'Digitale interne markt moet nú'

Nu de Europese Commissie een pakket maatregelen heeft aangekondigd om barrières te slechten op het gebied van digitaal zakendoen, is het juist voor Nederland belangrijk dat die markt er snel komt, zegt Google-directeur Pim van der Feltz in de nieuwe Forum. 'In ons land lopen ondernemers letterlijk tegen de grenzen aan.'

Lappendeken

Europa heeft feitelijk één markt, maar er is een lappendeken aan verschillende regels op het gebied van bijvoorbeeld auteursrecht, consumentenbescherming en geo-blocking. 'Voor ondernemers is dat niet te doen', zegt Van der Feltz. 'Binnen elk land is alles anders geregeld. Voor Nederland, een land met een relatief kleine thuismarkt, is dat heel nadelig.' Grote bedrijven hebben wellicht afdelingen die voor elk land wel even de handleiding doorpluizen, maar kleine bedrijven hebben die luxe niet.

Maatregelen

Eurocommissaris Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de digitale interne markt, kondigde begin deze maand een serie maatregelen aan die zo'n markt moeten bewerkstelligen. De plannen zien er ambitieus uit. Kritiek is er ook: zo stelde James Waterworth, vice-president van de Europese Computer & Communications Industry Association, dat sommige ideeën haaks op elkaar staan. Ook staan of vallen de plannen bij goede medewerking van lidstaten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!