Gouden Green Key voor het Nederlands Openluchtmuseum

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum mag vanaf heden de gouden Green Key voeren. Het afgelopen jaar werden de puntjes op de ‘i’ gezet waardoor het museum het Zilver nu inruilt voor Goud.

Gouden Green Key voor het Nederlands Openluchtmuseum

Naast verplichte maatregelen als afvalscheiding, duurzame materialen (FSC) en energiebesparing (halogeen vs LED) ontwikkelde en implementeerde het museum ook een aantal tailor-made oplossingen. Zo werd een efficiënt systeem van ‘stadsverwarming’ ontwikkeld voor de museale gebouwen en wordt alle hemelwater naar de centraal gelegen museumvijver afgevoerd. De zeven horecalocaties in het museum verwerken 80% producten met EKO-keurmerk.
 
“Stadsverwarming”
Voor verantwoord beheer van de collectie in de historische gebouwen is het belangrijk temperatuur en vochtigheid te reguleren. Daarvoor werd een systeem ontwikkeld dat doet denken aan stadsverwarming. Diverse clusters op het museumpark zijn verbonden met één verwarmingsketel met een afgiftetemperatuur van slechts 25°. D.m.v. vloerverwarming worden de panden efficiënt en milieuvriendelijk op temperatuur gehouden.
 
Het hemelwater wordt ondergronds afgevoerd naar de Zaanse Vijver. Hierdoor blijft de vijver gevuld en wordt de riolering niet belast met schoon regenwater. Het groenafval op het terrein wordt gecomposteerd en hergebruikt op akkers en tuinen.
 
Ambachtelijk en biologisch
De zeven horecalocaties op het museumpark werken voor maar liefst 80% met producten met EKO-keurmerk. Van biologische pannenkoeken met spek van scharrelvarkens tot een culinair viergangendiner met ambachtelijke huisgemaakte specialiteiten.
 
Green Key
De Green Key is hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. De Green Key staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!