Green Deal biedt kansen voor geothermie in Brabant

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Helmond

De gemeenten Breda, Helmond en Tilburg, de provincie Noord-Brabant en Brabant Water hebben hun handtekening gezet onder de ‘Green Deal stimulering Geothermie Brabant Breed’.

Green Deal biedt kansen voor geothermie in Brabant

Met de Green Deal geven de vijf partijen aan dat zij actief gaan ondersteunen in de veilige ontwikkeling en uitvoering van geothermieprojecten in Breda, Helmond en Tilburg. De ondertekening vond plaats op 10 oktober, de dag van de Duurzaamheid, in Kasteel Helmond.

Geothermie

De warmte uit de aarde wordt in steeds meer landen gebruikt als duurzame energie. In IJsland wordt het warme water bijvoorbeeld gebruikt als stadsverwarming voor de hele hoofdstad; daarnaast wordt een kwart van de elektriciteit op het eiland opgewekt met aardwarmte. In Nederland is de potentie van het grondwater minder groot, maar toch is geothermie ook hier bezig aan een opmars. In Nederland wordt geothermie alleen nog gebruikt voor het oppompen van warm water om kassen of delen van woonwijken te verwarmen. Om dit water op te kunnen pompen worden er twee putten geboord. Het warme water komt naar boven via een productieput, verwarmt via bovengrondse verwarmingsbuizen kassen, huizen of fabrieken, en gaat via een put weer terug de ondergrond in, zodat de grondwaterdruk gelijk blijft. 

Potentie voor aardwarmte in Noord-Brabant

De gemeenten Helmond, Breda en Tilburg, de provincie Noord-Brabant en Brabant Water hebben gezamenlijk een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden voor geothermie in Brabant. Uitkomst van dat onderzoek was dat alle drie de regio’s geschikt zijn voor een duurzame, veilige en relatief eenvoudige geothermische energiewinning uit de Trias-zandsteenlagen.

Green Deal

Nu de onderzoeksfase is afgerond, is het tijd om een volgende stap te zetten: de vijf partijen zetten hun handtekening onder de ‘Green Deal Stimulering Geothermie Brabant Breed’. De Green Deal is bedoeld als ondersteuning voor marktpartijen die concreet met geothermie aan de slag willen.

Paul Smeulders, wethouder duurzaamheid van de gemeente Helmond: “Ik ben er enorm trots op dat we vandaag deze belangrijke stap hebben gezet. Helmond, maar ook Tilburg en Breda, hebben ambitieuze duurzaamheidsplannen; als we die willen halen, is het noodzakelijk om serieus te  kijken naar alle mogelijke manieren van duurzame energie-opwekking. Wind en zon zijn belangrijk, maar niet genoeg: geothermie is een volgende stap in de richting van klimaatneutrale steden. Deze samenwerking biedt ons de kans om écht stappen te zetten: om marktpartijen nét dat zetje te geven om op een duurzame, veilige manier gebruik te gaan maken van aardwarmte.”

Meer informatie?

Meer informatie over geothermie in Brabant, het uitgevoerde onderzoek en de Green Deal vindt u op de website van de provincie Brabant.

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!