Griekse start-up naar Eindhoven met doorzichtige zonnecellen

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

De Griekse start-up Brite Solar heeft een technologie ontwikkeld waarmee het transparante zonnepanelen kan printen op glas. Het bedrijf wil de tuinbouwsector verduurzamen.

Griekse start-up naar Eindhoven met doorzichtige zonnecellen

De transparante zonnepanelen van Brite Solar zetten slechts 5 procent van het invallende zonlicht om in elektriciteit. Daarbij laten ze wel ook 70 procent van het invallende licht door. Volgens de Griekse start-up een ideale combinatie om kassen voor de tuinbouw energieneutraal te maken.

In een reportage van RTL Z zegt Nikos Kanopoulos van Brite Solar dat het bedrijf zich op broeikassen richt. “Wat betreft hightech-kassen is Nederland de grootste producent van de wereld", zegt Kanopoulos.

Startupbootcamp HightechXL

De start-up heeft een technologie ontwikkeld waarmee het organische zonnepanelen op glas kan aanbrengen. Deze panelen passen volgens de start-up direct in de stalen frames van normale broeikassen.

Gedurende een vol jaar kunnen de panelen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van een kweker, terwijl ook het zonlicht de planten blijft bereiken. De zonnepanelen zijn vier tot vijf keer duurder dan gewoon glas, maar leveren volgens Brite Solar een aantrekkelijk financieel rendement.

Brite Solar is een van de vier Griekse start-ups die geselecteerd zijn in de nieuwe lichting van het acceleratorprogramma Startupbootcamp HightechXL. In totaal gaan 11 start-ups in Eindhoven een half jaar vol aan de bak om een technologische innovatie op de markt te zetten.

Video bij artikel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!