Groen onderwijs voor de toekomst

Donderdag 11 september heeft Helicon samen met genodigden uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven een blik geworpen op het 'groen onderwijs van de toekomst'.

Groen onderwijs voor de toekomst

Boxtel kijkt terug op geslaagd symposium

Het symposium was de officiële aftrap van de jubileumactiviteiten van Helicon MBO Den Bosch, ter ere van het honderd jarig bestaan van groen onderwijs in Boxtel.

Sprekers uit alle agro-technische windstreken

In lijn met de opleidingen van locatie Boxtel, bood het symposium een podium aan sprekers uit de landbouw, landschapsontwikkeling en de bio-economie. Hans Huijbers, voorzitter van het ZLTO, trapte af met zijn visie op de landbouw van de toekomst. Boeren en tuinders zullen onmisbaar zijn in de opkomende bio-economie, aldus Huijbers. Gerhard Geerken van Het PON nam ons mee in de wereld van landschapsontwikkeling. Hij pleitte voor het maken van nieuwe coalities tussen steden, dorpen en platteland. Petra Koenders, directeur van Centre of Expertise Biobased Economy, voorziet dat de arbeidsmarkt van de toekomst zal barsten van de beroepen binnen de maakindustrie. De opkomst van nieuwe biobased producten vraagt om meer opgeleide mbo'ers in deze wereld. 'De arbeidsmarkt is de achilleshiel van de economie', zo vervolgde gedeputeerde Bert Pauli van Provincie Noord-Brabant. De 'war on talent' zal alleen maar heviger worden.

Arbeidsmarkt vs. onderwijs van de toekomst

Nadat de sprekers ons hebben meegenomen in het toekomstbeeld van hun vakgebied, sloot het symposium af met een paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Theo Verbruggen. Dit leverde een levendige discussie over het hedendaags en toekomstig onderwijs op. Duidelijk werd dat, met het opkomen van de bio-economie,  in het werkveld de sectoren agro, voeding, techniek en chemie steeds meer naar elkaar toegroeien. Vraag die open blijft staan: lukt het om de bijbehorende mbo-sectoren ook naar elkaar toe te krijgen? Iedereen was het in ieder geval met elkaar eens, dat samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers een cruciale rol speelt.

Meer informatie over ZLTO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over Helicon MBO Den Bosch:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!