Grond Nederlandse grensgemeenten veel duurder dan grond in Duitsland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Financieel Dagblad

De grondprijzen die Nederlandse gemeenten langs de grens vragen voor bedrijventerreinen zijn twee tot tien keer zo hoog als in Duitsland. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een onderzoek.

Grond Nederlandse grensgemeenten veel duurder dan grond in Duitsland

De grondprijzen aan de Nederlandse kant van de grens variëren van ongeveer €50 per vierkante meter in Oost-Groningen tot €150 in de regio Arnhem en Nijmegen. Aan de andere kant van de grens is de hoogste prijs die een Duitse gemeente vraagt €47. De goedkoopste grond gaat weg voor €7.

Kleine factor bij vestigingskeuze

De prijsverschillen langs de grens met België zijn volgens het CPB moeilijker te vergelijken, omdat het in België aan goede gegevens ontbreekt. Wel is bekend dat in Antwerpen een vierkante meter grond voor een bedrijfsterrein €120 kost, tegen een gemiddelde van €259 in de Randstad.

Volgens het CPB zijn de prijsverschillen geen groot probleem voor het vestigingsklimaat van Nederlandse grensregio’s. 'De grondprijs is slechts een van de vele factoren die de vestigingskeuze van een bedrijf bepalen.' Daarbij zijn de grondkosten vaak maar een fractie van de totale investeringen.

Veel grond opgekocht

Niet duidelijk is waarom de prijzen in Nederland zo veel hoger zijn dan in Duitsland. 'De prijsverschillen kunnen maar beperkt worden verklaard door regionale verschillen die wijzen op een hogere vraag naar grond.

Eerder bleek uit onderzoek van Fakton dat Nederlandse gemeenten ongeveer driekwart van alle grond hebben opgekocht. Projectontwikkelaars, bouwers en corporaties bezitten slechts een kwart van het totale aanbod.

Veel gemeenten hebben het afgelopen decennium op grote schaal grond gekocht, in de verwachting dat de prijzen zouden stijgen. Maar gemeenten hebben sinds de crisis €4 mrd op hun grondposities moeten afschrijven, door gebrek aan vraag.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!