Groot tekort aan technici

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Omroep Brabant

Onvoldoende interesse in de eigen maakindustrie zorgt er in Nederland voor dat er veel te weinig technici worden opgeleid.

Groot tekort aan technici

Dat zei financieel directeur Peter Wennink van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Er is een schreeuwend tekort aan techneuten. Het aantal mensen dat een technische opleiding afrondt, is maar de helft van wat we nodig hebben. Zeker met het oog op de vergrijzing is de situatie dramatisch."

Onderzoek
Wennink vreest dat de huidige bezuinigingsronde waarover in Den Haag wordt onderhandeld ten koste gaat van fundamenteel onderzoek. "Door daarin te snijden wordt een pijler van economische groei weggehaald. We zijn op een aantal vlakken heel sterk, daar hoort hightech bij. Die positie moeten we behouden."

Innovatie

Volgens Wennink moet overheid zich meer richten op techniek en innovatie. "Wereldwijd komt de helft van de economische groei uit innovatie. Door daar meer aandacht op te richten kan Nederland het eigen verdienmodel verbeteren."

Roep om geld
Wennink ondersteunt het beleid waarbij de overheid enkele zogeheten topsectoren heeft aangewezen, waaronder de ontwikkeling van hoogwaardige technologie. "Maar woorden op papier moeten op enig moment worden omgezet in daden. Daar is geld voor nodig."

NXP
Het bedrijfsleven stelt zelf al geld beschikbaar om aan nieuwe techneuten te komen. Zo kunnen studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven in aanmerking komen voor een speciale beurs van NXP Semiconductors, maakte het bedrijf onlangs bekend. De beurs is voor studenten Electrical Engineering. De universiteit en het bedrijf willen de overheid met hun initiatief duidelijk maken hoe belangrijk technische studies zijn.

Meer informatie over ASML NETHERLANDS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Technische Universiteit Eindhoven:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!