Grotere rol Twente in ICT-onderzoek

  • Technologie
  • Bron: Kennispark

Twente zal Europees een grotere rol gaan spelen in het onderzoek naar nieuwe ICT-diensten en -producten.

Grotere rol Twente in ICT-onderzoek

Dat verwacht zakelijk directeur Iddo Bante van het CTIT-instituut van de Universiteit Twente. Zijn instituut, met 475 onderzoekers, speelt namelijk een leidende rol in het nieuwe EIT ICT Labs-samenwerkingsverband dat is uitgekozen om ICT-innovaties in Europa te gaan versnellen.

EIT ICT Labs is een consortium van bedrijven, technische universiteiten en onderzoekscentra in Nederland, Zweden, Finland, Duitsland en Frankrijk. De Nederlandse bijdrage aan dit consortium wordt gecoördineerd door de Twentse hoogleraar Peter Apers, die ook in het Europese bestuur van het netwerk zit.

Het Europees Instituut voor Informatietechnologie EIT in Boedapest stelt gedurende zeven jaar, met mogelijkheid tot verlenging, maximaal 22 miljoen euro per jaar beschikbaar aan het consortium, dat zelf een veelvoud van dit bedrag bijeen moet brengen.

Het geld zal worden besteed aan onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en het naar de markt brengen van innovatieve ICT-producten en -diensten.

Andere doelstellingen zijn het versnellen van de groei van spin-offbedrijven, aantrekken van internationaal toptalent en in het algemeen bevorderen van economische groei en werkgelegenheid. "En aangezien wij al 54 succesvol bewezen spin-offs hebben, zal dit ook een aantrekkende werking op Twente hebben", verwacht Bante.

EIT ICT Labs is een netwerk dat vijf fysieke locaties telt. Het samenwerkingsverband moet de Europese tegenhanger worden van het vermaarde Amerikanse MIT in Massachusetts. Volgens CTIT-directeur Bante zal het extra onderzoek dat met dit geld mogelijk wordt voor een deel in Twente worden gedaan.

Bron: TC Tubantia

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!